Enkelvoudige biomeststoffen

02/04/2011 - 09:08

Verschillende plantensoorten hebben verschillende noden. Daarom kan het handig zijn hen niet allemaal met dezelfde basismest te behandelen, maar te kiezen voor een enkelvoudige meststof. Het zorgt ervoor dat planten en vruchten nog groter, kleurrijker of talrijker worden. Een enkelvoudige meststof bevat juist die stof die een bepaalde plant nodig heeft.

De rode plantajuin heeft bijvoorbeeld nood aan fosfor, een stof die in beendermeel zit. Aangezien  fosfor voor sterkere plantenwortels zorgt, kan je er alle wortelgewassen in de groentetuin mee plezieren. Maar diezelfde fosfor is ook zeer nuttig voor alles wat bloeit in de siertuin.
Bladplanten genieten van bloedmeel. De stikstof zorgt voor een betere bladgroei. Ideaal voor sla, spinazie of prei. In de siertuin is bloedmeel dan weer goed voor bladgewassen zoals buxus en andere haagplanten.

De kalium die in tuinpotas zit zorgt voor dikke vruchten en mooie kleuren. Hiermee kan je aardappelen, tomaten, kolen, paprika’s en  fruit bemesten. In de siertuin doet tuinpotas goed voor alles dat bloeit.

Kieseriet (magnesium) zorgt voor de groenkleuring van bladeren. Hiermee kan je dus bladgroenten bemesten, maar ook planten die gevoelig zijn aan magnesiumtekort, zoals tomaten, rozen en zuurminnende planten (azalea, rhodo, skimmia,…)

Ontdek meer over Archief