Ecologische tuin Smiskenshof

28/05/2011 - 09:00

Beatrijs is verzot op haar tuin en is er al jaren intensief mee bezig. Ze hecht veel belang aan een natuurvriendelijke tuin. Daarom vraagt ze zich af hoe ze haar tuin gezond kan houden, zonder al te veel gebruik te maken van pesticiden en insecticiden. Een vraag waar Jean wel raad mee weet...

Als je al ziekten in je tuin hebt, wordt het moeilijk om geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Daarom gaat Jean preventief werken. Door kleine ingrepen te doen in de tuin, gaat hij trachten meer nuttige insecten en dieren naar de tuin te lokken. Die zullen dan schadelijke insecten zoals bladluizen en rupsen opeten. Zo kan je al veel miserie in je tuin voorkomen.

Beatrijs en Jean starten met het maken van een bijenschijf. Dit is gewoon een stuk hout, waarin je gaatjes van verschillend formaat boort. Voorzie best gaatjes van 3, 4, 6 en 8 mm. Dit zijn de ideale afmetingen voor de bijen die je wil lokken. Boor niet volledig door het hout, want dan gaan de bijen niet kunnen nestelen. Eens de bijenschijf klaar is, hang je ze op een zonnige plaats. Binnen enkele uren zal je al de eerste activiteit kunnen waarnemen rond de schijf.

Een takkenril is een tweede nuttig element dat Jean samen met Beatrijs in de tuin plaatst. Maak 2 rijen van palen, met ongeveer 30 cm tussen. Hiertussen kan je dan al je snoeihout plaatsen. Leg de lange takken in de lengte en steek de kortere takken dwars. Knip de zijtakken af en gooi ze ertussen. Zo blijft het geheel stabiel. Je kan de takkenril als losstaand element in de tuin zien, ofwel gebruiken om bijvoorbeeld de borders af te lijnen. Op deze manier kan je altijd je snoeihout kwijt. Een bijkomend voordeel: tussen de takken ontstaat een ideale schuil- en nestplaats voor allerhande dieren.

Meer info?
Beatrijs stelt haar tuin open met de open tuindagen.
Open tuin Smiskenshof
zo 5 juni, za 25 en zo 26 juni van 10 tot 18 uur
Beatrijs Reusens
Brusselsesteenweg 92
1980 zemst
Gsm 0472/210627
beatrijs.reusens@telenet.be
Inkom 2€, drankje inbegrepen   
Groepen mogelijk na afspraak

Ontdek meer over Archief