Dieren in de winter - Dirk De Vlieger

Dirk De Vlieger heeft een echte natuurtuin en houdt enorm van het spontane dierenleven in zijn tuin. Daarom vraagt hij zich af hoe hij de dieren kan helpen om gezond en wel de winter door te komen?

En natuurlijk heeft Jean enkele leuke en nuttige tips voor Dirk. Zo is het voor de vogels een stuk moeilijker om in de winter voldoende voedsel te vinden. Je kan de vogels helpen door vetbollen te hangen in de tuin. Jean begint dus met Dirk te leren hoe hij zelf vetbolletjes kan maken. Jean neemt een dierlijk vet en laat dit smelten op een zacht vuurtje. Daarna voegt hij zonnebloempitten en kanariezaad toe. Het is belangrijk dat je een vet gebruikt en geen margarine, want van margarine krijgen  vogels buikloop. Het vet dient ook enkel als bindmiddel, daarom voegt Jean ook meer dan genoeg zaden en pitten toe. Het mengsel doet Jean in een aantal lege yoghurtpotjes en laat hij rustig afkoelen.

In de moestuin gaan Jean en Dirk aan de slag om een winterhotel voor de egels te maken. Egels zijn zeer nuttige dieren in je moestuin, want het zijn slakkeneters en zij vermijden dat de moestuin aangetast wordt door slakkenaanvallen in het voorjaar en de zomer. Jean en Dirk voorzien eerst wat dorre afgevallen bladeren en plaatsen hierop een oude vijvermand. Let op dat de vijvermand wel een opening heeft langs één zijde, aan de zijde van de opening maken Jean en Dirk een tunnel. Dit aan de hand van twee boomstronken en een dakpan. Zo ontstaat er een tunnel, die het winterhotel van tocht beschermt. Op de vijvermand legt Jean nog enkele tegels, tegen de nattigheid. En als laatste voorziet hij het geheel nog van een dikke laag afgevallen bladeren en takken. En ziezo de egels kunnen warm en droog overwinteren.

Tenslotte bouwt Jean nog een overwinteringplaats voor padden aan de vijverrand. Als egels de al iets grotere slakken opeten, dan eten padden de kleine pasgeboren slakjes op. Dus ook padden moet je proberen in je tuin te houden. Er wordt eerst voor een winterdeken gezorgd met wat dorre afgevallen bladeren, daarop legt Jean er een oude golfplaat op. Om het geheel vorstvrij te houden wordt er op de golfplaat een plastic noppenfolie voorzien en deze wordt dan weer afgedekt met wat tuinaarde.

Ondertussen zijn de vetbollen afgekoeld en haalt Jean ze uit de potjes. Vanaf eind november, bij de eerste vorst, kan Dirk deze in zijn tuin ophangen.