De schoonste boerin van Vlaanderen

‘De schoonste boerin van Vlaanderen’ neemt je mee op rondleiding in haar biologisch tuinbouwbedrijf. De komende 2 jaar is Cindy Declercq ambassadrice voor tuin en landbouw. Om de titel van ‘Schoonste boerin van Vlaanderen’ te bemachtigen,  heeft ze heel wat proeven moeten doorstaan. Zo moest ze in een ludieke proef de gouden graankorrel zoeken  tussen maïs of om ter snelst vijf stukken hout afzagen met een kettingzaag.

Cindy nam samen met haar man het tuinbouwbedrijf van haar schoonvader over. Ze telen er een grote hoeveelheid paprika’s, tomaten en komkommers. Hun prioriteit is dat alles biologisch gekweekt wordt.  Hiervoor  zijn  insecten en allarlei diertjes belangrijk. Daarom helpt Koen  Cindy in deze aflevering met het uitzetten van kwartels, zebravinkjes en lieveheersbeestjes.

In de paprikaserre bijvoorbeeld, eten rupsen de bladeren op. Cindy laat regelmatig zebravinken los die de rupsen opeten en hierdoor het probleem verhelpen.

Om het aantal pissebedden in te tomen, laten ze kwartels los. Dat kan je thuis ook proberen met kippen of eenden. Let wel: kippen durven ook bladgroen te eten, dus laat ze niet al te lang tussen je planten lopen. Of gebruik zelf ook kwartels, zij doen dat niet.

In de tomatenserre zorgen hommels voor de bevruchting van de planten. Je zou ook bijen kunnen gebruiken, maar als die buiten de serre iets interessanter ontdekken, vertellen ze dat door en vliegt de hele populatie weg. Hommels daarentegen houden de info voor zichzelf, waardoor er hoogstens eentje vertrekt uit je serre.

In de komkommerserre redden onder andere lieveheersbeestjes de planten. Zij eten de bladluizen op. Het is dus belangrijk om lieveheersbeestjes hun gang te laten gaan in je serre. En dat is niet altijd even evident, want de larven van lieveheersbeestje lijken erg goed op luizen.

Meer info?
’t Groene Evenwicht - Hamerlinck LV
Stoepestraat 5a
B - 9960 ASSENEDE
http://www.hamerlincklv.be/
www.schoonsteboerin.be