De Harde Gentse

Albert De Raedt is gepassioneerd door de Harde Gentse, de allereerste tuinhybride van de azalea, die rond de jaren 1800 in Gent ontstond. Albert kwam met de plant in contact tijdens een trip met de Belgische Dendrologie Vereniging in Duitsland. Sinds toen is het onvoorwaardelijke liefde.

Kenmerkend voor de Harde Gentse is de lange bloembuis. Ze is 'hard',  omdat de bladverliezende azalea winterhard is. De bloemen zijn ook welriekend. In vergelijking met recentere azalea's, hebben de Harde Gentse eerder een kleine bloem. Rond 1800 was de plant enorm populair, maar in het begin van de twintigste eeuw werd de Harde Gentse geleidelijk aan verdrongen door nieuwe varianten en kruisingen. Het kwam zelfs zo ver dat er rond 1990 nog maar enkele tientallen cultivars waren. Maar door de hernieuwde interesse en het vele speurwerk van Albert en andere geïnteresseerden, zijn er ondertussen weer heel wat nieuwe Harde Gentse azalea's ontdekt.

Albert verzamelde in zijn tuin zo'n 125 verschillende soorten azalea's. Maar daar bleef het niet bij. Albert is een echte plantenliefhebber. Hij heeft van zijn tuin een mini-arboretum van anderhalve hectare gemaakt met een 500 verschillende struiken, bomen en planten. De zoektocht naar nieuwe Harde Gentse is niet eenvoudig, want je kan de plant enkel determineren tijdens de bloei die slechts een tweetal weken duurt. Toch blijft Albert samen met een hele groep geïnteresseerden vastberaden verder speuren!

Meer info?
www.hardegentse.be
Verdeler Gentse Azalea: www.bloemisterijmatthijs.be