Daniëlle Houbrechts - Herboriste

Daniëlle Houbrechts geeft ons in deze aflevering een introductie in de kruidenwereld. De herboriste ontdekte haar passie doordat haar man veel tijd spendeerde aan zijn hobby, voetbal. Zo ging ze op zoek naar een eigen tijdverdrijf. De kruidenwereld wist haar meteen te boeien. Dankzij een cursus, maar vooral door zelfstudie, heeft ze doorheen de jaren een berg kennis opgedaan. Koen treft haar aan in een holle weg dichtbij haar huis.

Een holle weg is de ideale omgeving voor kruiden. Omdat ze lager gelegen is dan het omliggende land, liggen de kruiden goed beschermd. In de winter is het er zacht en in de zomer vochtig en koel. Doordat je hier met zowel een schaduwzijde als een zonkant zit, vind je er verschillende soorten kruid. Daniëlle plukt samen met Koen verschillende kruiden, waaronder de brandnetel. Voor haar is dit ook een volwaardig kruid, en zeker geen onkruid!

De brandnetel bestrijdt  reuma en jicht en zorgt ervoor dat je voldoende kalk aanmaakt. Paardenbloem is dan weer goed voor je lever, gal en pancreas. Ook met de madeliefjes en kleine veldkers uit haar eigen binnentuin slaat Daniëlle aan het koken. Koen sluit af met een zelfgemaakte likeur van balsemwormkruid.

Wil je zelf kruiden in je tuin?

Houd de bodem vochtig, maar zorg voor voldoende afwatering. Dat kan bijvoorbeeld door je kruiden op heuveltjes te zetten.  De meeste kruiden kunnen veel schaduw gebruiken en staan graag een beetje beschut.

Meer info?
Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be
info@kruidjes.be