Daktuin Sint-Janskliniek

Nathalie Devallée heeft samen met haar vader en broer een familiebedrijf in de tuin- en landschapsarchitectuur. In de Sint-Janskliniek te Brussel hebben ze één van hun meest prestigieuze projecten uitgevoerd. Timothy ging er een kijkje nemen.

Ze werden gecontacteerd om midden in het ziekenhuis een daktuin te creëren waarbij ze zich volledig lieten inspireren door een Braziliaanse kunstenaar/tuinarchitect, Roberto Burle Marx.
Roberto Burle Marx is één van de meest toonaangevende landscharpsarchitecten van de 20e eeuw. Heel kenmerkend in zijn werk zijn de kleurrijke legpatronen in zijn verhardingen. Het zijn net grote moderne schilderijen waar ze over wandelen.
Zijn meest bekende project is het strand van Copa cabana in Brazilië.

Ook hier hebben ze gewerkt met een patroon, ingevuld met wit, beige en antraciet siergrind. Een duidelijk afgelijnde struktuur die vooral van bovenaan helemaal tot uiting komt.

Wat in de tuin onmiddellijk opvalt, is dat er ook in de hoogte gewerkt werd. Met inoxen klimrekken bijvoorbeeld. Ook dat is typisch voor Burle Marx: verticale elementen. Hier zijn het moderne cillinders geworden waarin roze en witte klimrozen zijn aangeplant. Ook de cillindervormige haagbeuken versterken die verticaliteit.
Ze vormen ook een verbinding tussen de patio en de hoger gelegen verdiepen.

En er is ook een waterpartij, wat niet evident is op een dak. Niet alleen voor het gewicht, want er zit toch een aantal duizenden liters water in, maar ook naar waterdichtheid en dergelijke.
Maar water is wel een belangrijk element in het ontwerp. De vijver stelt met een beetje verbeelding de Amazone voor, de grootste rivier van Brazilië. En water is ook het begin van alle leven.

Timothy ziet ook dat er spiegels gebruikt werden, meestal dienen die om de tuin groter te laten lijken, maar hier hebben ze een ander doel. Het water van de vijver is één groot spiegeloppervlak en verbindt in zijn spiegeling de aarde met de hemel. En om dit nog eens te versterken werden de spiegels plat gelegd.

Qua plantenkeuze werd er in hoofdzaak met een groene struktuur van buxus, maagdenpalm en haagbeuk gewerkt. Maar tussenin staan er ook tal van geneeskrachtige planten. Want het is de tuin van een ziekenhuis en de basis van de geneeskunde ligt nog steeds bij Moeder Natuur.

Duizendblad werkt bijvoorbeeld vooral ontstekingswerend en krampstillend.
En rozemarijn helpt bij lage bloeddruk en werkt kalmerend.

De dokters komen hier niet meer plukken, maar het staat wel vast dat zo’n mooie groene omgeving positief werkt op de gemoedstoestand van de herstellende patienten.

Salvia officinalis (Salie)
Rosamarinus officinalis (Rozemarijn)

Info:

Christian Devallée Landschapsarchitecten
Keperenberg 22
1701 Itterbeek
tel 02/ 569 04 54
www.devallee.be

Tuin Der Verbeelding
Sint-Janskliniek
Kruidtuin 32
1000 Brussel

Timothy Cools
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/ 75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be