Daglelies scheuren

02/04/2011 - 09:05

Rita Peeters heeft een prachtige vijvertuin, rond de vijver staan al jaren daglelies (Hemerocallis), maar helaas bloeien ze steeds minder mooi. Onze tuinspecialist Jean wordt erbij gehaald en merkt meteen op dat deze plant, die inmiddels al een viertal jaar oud is, dringend verjongd moet worden. Verjongen van een plant kan gebeuren door ze te scheuren. Dit gebeurt door de plant uit te graven en het wortelstelsel in verschillen delen te splitsen. Die delen kunnen dan opnieuw geplant worden, maken nieuwe wortels en stengels aan en gaan dan opnieuw rijk bloeien.

Jean en Rita starten dus met uitgraven van de daglelie. Vervolgens leggen ze de uitgegraven plant op een hard vlak oppervlak en kloppen ze de grond van de wortels af.
Daarna is het tijd om de daglelie te gaan scheuren en dus in verschillende delen te gaan verdelen, dit kan je doen door twee rieken in het midden van de plant te plaatsen. De ruggen van de rieken tegen elkaar, vervolgens duw je de twee stelen van de rieken naar elkaar toe en duw je door tot de plant in twee delen scheurt. Dit doe je nog een aantal keer zodanig dat de bestaande plant in verschillende delen is verdeeld.

Vervolgens gaan we de goede delen van de daglelie scheiden van de slechte. Het is namelijk zo dat een oude plant aan de rand allemaal nieuwe planten zal maken en verarmd in het centrum. Maar dit kan je goed zien aan de wortels, de oude delen hebben harde houterige stukken wortel, terwijl de jonge wortels zich vertakken in een stervorm. Het zijn deze laatste dat je kan behouden en opnieuw kan planten, de andere oude delen mogen naar de composthoop.

Jean kiest één van de jonge nieuwe delen uit en gaat deze opnieuw planten, ook al is dit nieuwe deel veel kleiner dan de originele plant, toch kan dit perfect gepland worden in het plantgat van de oude plant, een daglelie heeft nood aan zo een groot plantgat. Voor we het gat opvullen verrijken we de uitgegraven grond met compost of bodemverbeteraar en maken we onderin het gat een klein heuveltje, daarop leggen we de stervorm van de wortels van de nieuwe plant, op deze manier kunnen de wortels mooi naar buiten groeien. Ook de andere delen kunnen zo geplant worden.
En op deze manier kan je dus van één oudere daglelie gemakkelijk vijf of zes nieuwe jonge daglelies maken die allemaal rijk zullen bloeien.
Mocht je zelf een kijkje willen nemen in de tuin van Rita. Dit kan tijdens het open tuinen weekend op 25 en 26 juni van 10 tot 18u (Keyartstraat 10, Bree). Meer informatie kan je ook vinden op www.opentuinen.be

Ontdek meer over Archief