Boswachter Herman Van den Bosch

Herman Van den Bosch is nu al 27 jaar boswachter. Herman wou een job waarbij hij veel buiten kon werken. Als boswachter doet hij dat voor zo’n 60 procent van de tijd. Daarnaast werkt hij ook nog een hoop administratieve taken af. Herman zijn werkdomein is het Koekelarebos en het Praatbos.

In het voorjaar zijn Herman en zijn collega’s intensief bezig met het merken van bomen. Zo duiden ze met behulp van een verfspuitbus de toekomstbomen aan. Dit zijn de bomen met het meeste potentieel. Die mogen blijven staan. De beoordeling er van gebeurd op basis van onder andere de vitaliteit, leeftijd en gezondheid van de boom. Maar ook de bomen die moeten verdwijnen krijgen een merkteken: er wordt een stuk schors uit de boom gehakt en het logo van de Belgische leeuw wordt in de schors gehamerd. Ook dit gebeurd op basis van een objectieve beoordeling van de toestand van de boom. Herman en zijn collega’s meten de bomen op om de hoeveelheid hout te bepalen. Die wordt daarna openbaar verkocht.

Met zijn team van vijf arbeiders zorgt Herman ook voor de fauna in het bos. Zo hebben  ze bijvoorbeeld een doorgang onder de straat aangelegd als oversteekplaats voor padden en kikkers,  laten ze  dode bomen staan voor spechten en vleermuizen,  inventariseren ze onder andere de populatie reeën en vogels… Koen had dus meer dan zijn handen vol in deze aflevering!