Bonsai vormen

Marleen Roels is Belgisch nieuw bonsai talent 2010. Haar passie ontstond op reis in Azië, waar ze de miniatuurbomen voor het eerst bewonderde. Eenmaal thuis, begon ze met lessen bonsai knippen. In oktober neemt ze deel aan de Europese NBT-wedstrijd in Duitsland.

Een bonsai kan je van elk boompje maken en is dus geen soort plant zoals veel mensen denken. In het Japans betekent het letterlijk ‘boom in pot’. De bedoeling is een boom klein te houden en zo de illusie te wekken dat het een groot en oud exemplaar is. Hiervoor ga je zowel de takken als de wortels van de boom snoeien.

In deze aflevering toont Marleen Koen in een notendop hoe je precies aan het vormen van een bonsai begint. Eerst kijkt ze naar de natuurlijke vorm van de boom om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn. Daarna volgt er een eerste ruwe snoei. Vervolgens worden de takken aangebonden om de groeivorm van de boom te beïnvloeden. Om het plaatje af te werken, wordt er nog wat meer in detail bijgesnoeid. Dit gebeurt allemaal met respect voor het boompje en met het juiste materiaal, zodat hij minimale schade oploopt. Deze eerste stylingronde geeft al een duidelijke ‘voor en na’, maar pas na enkele jaren zal de boomde vorm aannemen die Marleen uiteindelijk beoogt. Geduld is dus een must voor deze hobby!

Meer info?

roelsmarleen@telenet.be