Bamboe kwekerij Jan Oprins

Wim gaat op bezoek bij collega kweker Jan Oprins. Hij heeft het grootste bamboe-vermeerderingsbedrijf ter wereld. Met bedrijven in La Coruna, Gallicië en in Bergerac. Verkooppunten in Amerika. En grote kwekerijen in Indonesië.

De bamboe wordt door microverdeling vermeerderd in een labo. Daarna gaat ze naar de grote serre voor de opkweek. Dit heeft als voordeel dat ze zo sterk vertakte planten krijgen.

Jan kweekt ook voor de tropen. Tropische bamboes is in landen als Indonesië belangrijk in ontwikkelingsprojecten. Het zorgt voor biomassa voor papier, kledij, vezelplaten. En ecologisch zorgt het voor het hergroenen van de natuur. Maar ook voor kleine huisnijverheid: matten, gebruiksvoorwerpen en zo meer.

Maar uiteraard kweekt hij ook soorten voor bij ons. Phyllostachys, reuzenbamboes voor bij ons. Hij maakt sterke uitlopers die meters ver kunnen gaan. Daarom moet die echt beperkt worden met een rizoombegrenzer.
Jan legt uit dat je de kracht van bamboe niet mag onderschatten.

Maar gelukkig zijn er ook bamboes die niet uitlopen. Ze hebben twee cultivars geselecteerd die zeer goede planten zijn en nu wereldwijd hun weg vinden, althans in de gematigde streken. De Fargesia ‘Rufa’ en Fargesia ‘Scabrida’.

Voor de goede orde: dit is een groothandelskwekerij. De bamboes die hier gekweekt worden zijn te koop in grote tuincentra en bij kwekerijen die de tuinliefhebber bevoorraden.

Pleioblastus pygmaeus var. distichus (Bodembedekkende bamboe)
Fargesia rufa (Pollenvormende bamboe)

Info:

Kwekerij Oprins
Sint-Lenaartsesteenweg 91
2310 Rijkevorsel
tel 03/ 340 28 70
www.oprins.be
www.bambooselect.com

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be