Arnout Zwaenepoel – natuurreservaat

In Gek op Groen ontmoet Koen Arnout. Arnout is plantkundige van beroep, maar de liefde voor de  natuur zit er al van kleins af aan in. Als kind ging hij al op zoek naar verschillende soorten planten en beestjes om ze te bekijken en te achterhalen welke het waren. Voor Arnout was het dan ook een logische keuze om biologie te studeren.

Als plantkundige is Arnout ook in zijn vrije tijd  elke minuut bezig met de natuur. Arnout toverde zijn oude boerderijtuin om tot een privé natuurreservaat. Dit deed hij door plantmateriaal en zaden van wilde planten uit natuurreservaten, bermen, weides… te verzamelen en ze in de tuin uit te zetten. Zo heeft Arnout nu bijvoorbeeld 3 varianten sleutelbloemen (oa de Gulden sleutelbloem of Primula veris) en de Ruwe smeerwortel (Symphytumasper) staan. Naast de planten die hij zelf aanplantte, doken er ook spontaan wilde planten op. Zo ontdekte hij enkele jaren terug het zeldzame Veelvingerig leermos (Peltigerapolydactyla) in zijn tuin. Maar ook de Gewone veldbies (Luzulacampestris) kwam uit het niets te voorschijn.

De grote variëteit aan planten zorgt er voor dat de dieren het naar hun zin hebben in de tuin. Arnout toont Koen hoe hij de nachtvlinders of motten in zijn tuin inventariseert en determineert. De populatie hiervan is de laatste jaren enorm toegenomen. Op een topdag vindt hij wel 400 nachtvlinders in de vlinderbak.

Arnout heeft ook een voorliefde voor wilgen. Dit bewijst zijn collectie van maar liefst 60 verschillende varianten. De fascinatie ontstond geleidelijk aan uit zijn interesse in oude haagvlechtechnieken. Alle technieken die vroeger in Vlaanderen gebruikt werden, zoals een kruishaag, een plakhaag, een getuinde haag en gelegde haag, vind je ook terug in Arnouts tuin.

Meer info?
arnoutenregine@skynet.be