Groen in Nood - rozen

17/09/2011 - 09:00

De Limburgse Carola had in haar tuin een mooi rozenperkje. Helaas zijn haar rozen volledig uitgebloeid. Ze zou op dezelfde plaats graag opnieuw rozen planten, maar ze vraagt zich af of dit zomaar kan?

Carola heeft terecht twijfels want het zou een slecht plan zijn om hier meteen nieuwe rozen te planten. Aangezien de bestaande rozen aan het wegkwijnen zijn duidt dit op een probleem. Namelijk rozenmoeheid, dit wil zeggen dat er minuscuul kleine aaltjes of wormpjes in je bodem zitten die hem verarmen en uitputten door al het voedsel op te eten. Op deze manier krijgen de rozen niet meer voldoende voedsel en sterven ze langzaam af. Als we hier terug rozen willen planten moeten we de bodem dus eerst opnieuw verrijken en zorgen dat hij weer bruist van het bodemleven.

Jean en Carola gaan aan de slag en beginnen met het verwijderen van de uitgebloeide rozen. Ook de aarde rond de planten wordt verwijderd. Nadien maakt Jean nieuwe ruime plantgaten. De oude verarmde aarde mag weg en er wordt nieuwe, verse aarde aangevoerd. Jean en Carola gaan de nieuwe rozen nu planten volgens de plantputmethode, dit wil zeggen dat ze steeds één deel nieuwe aarde gaan vermengen met twee delen bodemverbeteraar. Op deze manier krijg je opnieuw een frisse en gezonde bodem.

Ze beginnen met onderaan in het plantgat al een portie nieuwe aarde en bodemverbeteraar aan te brengen, daarna plaatsen ze de nieuwe rozen (Poustinia's) en vullen ze het plantgat verder op met een combinatie van nieuwe aarde en bodemverbeteraar. Op deze manier staan de nieuwe rozen in een gezonde voedselrijke grond en gaat Carola opnieuw kunnen genieten van een prachtig bloeiend rozenperkje.

Vanaf april mag Carola de rozen wat bijmesten en mocht ze nog graag andere planten bij de rozen willen planten, is het een goed idee om voor aromatische planten te kiezen (tijm, lavendel, ...) want deze houden het ongedierte weg.

Ontdek meer over Archief