Groen in Nood - klimrozen snoeien

10/10/2011 - 13:16

Willy snoeit al jaren zijn klimrozen zelf, maar vraagt zich af of hij dit eigenlijk wel juist doet. Jean komt ter plaatse om het snoeitalent van Willy wat nader te bekijken. En aangezien de roos bloeit denkt Jean niet dat Willy het echt slecht heeft gedaan.

Maar Jean heeft nog wel wat extra tips voor Willy. Zo ziet Jean meteen dat er onderaan de roos, een wilde grondscheut is ontstaan. Deze scheut kan best verwijderd worden, want deze neemt te veel voedsel weg van de klimroos. Deze wilde scheuten zijn te herkennen omdat ze tevoorschijn komen uit de wilde onderstam en veel meer stekels hebben dan de andere scheuten. Hem verwijderen kan je het beste doen door hem volledig uit te trekken, afknippen zou het geen goed idee zijn, want dan groeit de scheut gewoon terug.

Vervolgens gaan Jean en Willy de kleine, te zwakke zijtakjes wegsnoeien, deze takken zijn te zwak en zullen nooit uitgroeien tot volwaardige takken. Terwijl ze hiermee bezig zijn merkt Jean op dat er ook zeer veel dood hout aanwezig is. Dat dode hout is een broeihaard van allerlei schimmelziektes en kan dus best verwijderd worden. Dit dood hout is te herkennen aan zijn bruine of zwarte kleur. Enkel het gezonde groene hout mag blijven staan.

Daarna gaan Jean en Willy de zijtakken van de hoofdtakken allemaal terug snoeien tot op drie ogen. En misschien lijkt de plant uiteindelijk nogal kaal, maar dit is de ideale manier om de roos volgend jaar weelderig te laten bloeien. Volgens Jean geldt dan ook het gezegde 'snoeien doet bloeien'. Om de jonge nieuwe scheuten die gaan ontstaan in het voorjaar een beetje te helpen bemest Jean de roos nog wat extra bij. Dit doet hij door een geul te maken aan de voet van de klimroos en deze te vullen met gedroogde koemestkorrels. Op deze manier heeft de klimroos alles om volgend voorjaar goed van start te gaan.

Ontdek meer over Archief