Groen in Nood - gat in Catalpa

03/09/2011 - 09:00

Cecile is een echte tuinliefhebber en spendeert al haar vrije tijd in haar groene oase. In het midden van haar gezellig tuintje staat een prachtige Catalpa. Enkele jaren geleden kwamen ze na een paar weken vakantie terug thuis en zag ze dat er door een storm een tak van de Catalpa was afgewaaid. Op de plaats waar de tak zat was een wonde ontstaan. Deze wonde is nooit toegegroeid en heeft een holte gecreëerd in de boom die steeds groter wordt. Cecile heeft dan ook schrik dat ze uiteindelijk haar boom zal verliezen. Het is dus hoog tijd dat Jean even langskomt.

Jean vermoedt dat op het moment dat de tak is afgewaaid de wonde vochtig was en daardoor is er stilaan een rottingsproces op gang gekomen dat een heuse holte heeft gecreëerd binnenin de boom. Maar aangezien de boom nog volop bloeit lijkt de vitaliteit van de boom nog perfect in orde. En dit kan ook want de sapstroom van de boom bevindt zich in de buitenste lagen van de boom en deze is niet onderbroken, dus de holte binnenin de boom heeft geen effect op de circulatie van de sapstroom en de vitaliteit van de boom. Maar het is wel hoog tijd om de wonde te verzorgen en het rottingsproces te stoppen, want mocht de holte binnenin de boom nog groter worden, dan zou de stabiliteit van de boom wel eens kunnen verzwakken. Eén fikse storm zou de boom dan omver kunnen waaien.

Om te beginnen kijkt Jean eerst wat er in de wonde van de boom zit en inderdaad Jean haalt allemaal rottend materiaal uit de wonde. Dit rottend materiaal moet er allemaal worden uitgehaald, want dit is een broeihaard van schimmels. Als de holte helemaal is leeggehaald, moet de wonde ontsmet worden. Dit doet Jean met een schimmeldodendproduct (Cuprex - Edialux) op basis van koper, koper is de grootste vijand van schimmels en zal er dus voor zorgen dat de wonde schimmelvrij wordt. Daarna kan de wonde worden afgedekt. Eigenlijk is het net zoals bij een wonde bij een mens, je ontsmet de wonde en doet er een pleister op. De holte en wonde worden volledig ingesmeerd met een wondafdekmiddel (Subopast - Edialux), dit gaat ervoor zorgen dat de wonde mooi dicht groeit. De holte binnenin de boom zal blijven, maar is nu wel gestopt met rotten en zal niet groter worden. Het gat aan de buitenkant van de boom zal toegroeien en zo is de Catalpa van Cecile gered.  

Ontdek meer over Archief