Groen in nood - Fernand Cluyssen

10/09/2011 - 09:00

Fernand heeft in zijn reliëftuin in Houthalen een echt paradijs gecreëerd. Hij werkte met verschillende tuinkamers: een buxustuin, bloementuin, bonsaituin, rozentuin, vijvertuin... Je vindt het allemaal bij hem.

Jean nam Fernand zijn vijvertuin onder handen. Fernands vijver is afgelopen zomer goed dichtgegroeid, maar met zicht op het najaar, zou hij deze nog graag even onder handen nemen, zodat hij volledig winterproof de kou tegemoet kan.

Jean trekt de lieslaarzen aan en duikt de vijver in, om vooraleerst al de overtollige Amerikaanse waternavel te verwijderen. Hij doet dit gewoon met de hand, want zo vermijdt je dat de vijver volledig toegroeit en dat het zonlicht ook in het najaar door het wateroppervlak kan schijnen.
Belangrijk om te weten bij de Amerikaanse waternavel: het is een exotische woekeraar. Deze planten vermijd je eigenlijk beter in je tuin, want ze gaan zo hard woekeren dat ze de oorspronkelijke fauna in je tuin aantasten. Daarom is het ook belangrijk om al het plantafval samen te houden op je composthoop, omdat anders het risico bestaat dat de plant zich verder verspreid in beken en rivieren.

Daarna neemt Jean de verlepte waterlelies onder handen. Alle bladen die er verwelkt bij hangen, worden gesnoeid. De snoei verloopt in fasen: de bladen die nog groen zijn, laat Jean nog zo lang mogelijk hangen.

Als afsluiter verwijdert Jean het slib op de bodem van de vijver. Dit werd gevormd door allerlei plantenresten die opstapelden. Als je het slib in het najaar verwijdert, zal je veel minder algenvorming krijgen in het voorjaar.

Ontdek meer over Archief