Gravlax

03/09/2009 - 00:00

Zalm in een kruidenmengsel van dille, suiker en zout, geserveerd met een pittige dille-mosterdsaus.

Benodigdheden voor 8 personen

zalm: 2 zalmfilets met vel van 500 gr, 25 gr grof zeezout, 3 eetlepels suiker, 1 theelepel grof gemalen zwarte peper, dille
saus: 3 eetlepels suiker, 2 eetlepels witte wijnazijn, 2 eetlepels fijne mosterd, 4 eetlepels vers gehakte dille, 6 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

- Was de zalmfilets en dep deze droog met wat keukenpapier.
- Meng vervolgens in een kommetje het zeezout met de suiker en de zwarte peper.
- Strooi een kwart van het zoutmengsel in een lage schaal.
- Gebruik eveneens een kwart van dit mengsel om de zalmfilets aan de binnenkant mee in  te wrijven.
- Leg een filet vervolgens met de velkant naar beneden in de lage schaal op het zoutmengsel.
- Leg enkele takjes dille op de filet.
- Leg vervolgens de andere filet met de vleeskant naar beneden er bovenop.
- Strooi de rest van het zoutmengsel er over.
- Dek dan de vis af met aluminiumfolie, leg een plankje op de vis en leg op dit plankje bijvoorbeeld een pak melk.
- Marineer de zalmfilets vervolgens minimaal 24 uur in de koelkast.
- Los voor de saus de suiker al roerend op in de witte wijnazijn.
- Voeg daarna de mosterd en dille toe.
- Klop als laatste de olijfolie er door.
- Wrijf na het marineren het zout van de zalmfilets.
- Snijd de filets in dunne plakjes van de huid af.
- Verdeel de plakjes over 8 borden en schep een beetje saus er over.

Serveertip

Serveer brood bij dit gerecht.

Ontdek meer over Archief