Veerle Dobbelaere over de kaap van de 40 jaar

Foert, ik ben veertig! Onder die titel heeft Veerle Dobbelaere verhalen en ervaringen van zichzelf en nog veel andere vrouwen verzameld over hoe ze de biologische en emotionele kaap van hun veertigste verjaardag gerond hebben. Maar ‘foert’ kan je ook lezen als ‘troef’. En dus is Veerles boek geen klaagzang geworden, geen handboek voor de menopauze, geen stylinggids, maar “een persoonlijke en herkenbare spiegel”. En omdat ouder worden geen exclusief vrouwelijk voorrecht is, kunnen ook mannen hier nog iets van opsteken.

 

Vlaming worden
Jean Baptiste wil Vlaming worden. Hij is nu nog een Franstalige Belg, maar hij leert Vlaams, wil een Vlaamse naam, Vlaams eten, in Vlaanderen komen wonen, … Goedele wil weten waarom én hoe Jean dat allemaal voor elkaar wil krijgen. En, ook al heet ze hem van harte welkom, Goedele wijst Jean toch ook op de fijne kanten van Wallonië. En om te weten welk vlees we er in de Vlaamse kuip bijkrijgen, mag Jean zijn eerste Vlaams kwisje spelen.

Oorlog in Libië
De 19-jarige Arem Nagaa uit Zaventem wilde zelf de oorlog in Libië zien én filmen. Hij nam het vliegtuig naar Caïro, reed van daar met de auto naar Benghazi , nam daar de boot naar Misrata en trok daar met de rebellen naar het front. Het klinkt als een spannend verhaal, maar wel één dat Arem emotioneel diep geraakt heeft.

Geen regering, baard laten staan
“Allen die een regering willen, moeten mannen met baarden zijn” Onder dat motto riep de Waalse acteur Benoît Poelvoorde mannen op om hun baard te laten staan zolang er geen nieuwe regering is. Radiopresentator Koen Fillet werd meteen de Vlaamse baardmans. Goedele ontvangt 4 mannen die met groeien en trimmen proberen vol te houden, ondanks de soep in de snor en vrouwen met stijgende kusvrees. Als toetje komt kok Jeroen De Pauw de nieuwste Belgische groente proeven, de zeekoolspruit.