Francesca Vanthielen ging naar de oorlog in Afghanistan

Francesca Vanthielen ging in op de vraag van de NAVO om met een speciale delegatie naar Afghanistan af te reizen. Doel: de oorlog met eigen ogen zien en een eigen opinie maken. Dat deed ze.

Ze sprak, keek en observeerde soldaten, lokale mensen en zichzelf. Nu heeft ze alles een plaatsje kunnen geven en bespreekt ze met Goedele haar visie op de oorlog in Afghanistan. Moeten bijvoorbeeld de troepen, die nu weer in een hevig vuurgevecht betrokken raakten, blijven of niet?

Leven met autisme
Autisme is een ziekte die je niet meteen bij iemand opmerkt. Soms kan het zelfs lang duren voor ouders het doorhebben. Bij Jonathan, nu 19, zag zijn moeder het redelijk snel en kon ze ingrijpen en de opvoeding van haar zoon aanpassen. Samen vertellen ze bij Goedele hoe het is om te leven met autisme. Van weinig vrienden hebben tot het niet durven eten van spaghettisaus. In elk facet van het leven komt de ziekte om de hoek kijken.

Jan Hoet
Jan Hoet en zijn beste vriend Ronny Heriman zetten zich ook aan tafel bij Goedele. Ze zijn sinds kindsbeen aan vrienden van elkaar en volgen elkaar op de voet. Letterlijk en figuurlijk. Ze kregen beiden kanker en sinds vijf jaar moeten ze beiden elke week 3 keer naar het ziekenhuis voor een nierdialyse. Hun vriendschap blijft een belangrijke plaats innemen in hun leven. Meer nog, ze besluiten om hun creativiteit opnieuw een boost te geven en de kunstgoeroe van Vlaanderen pakt opnieuw zijn verfkwasten vast!

Zoektocht naar een aangepaste instelling
Isabelle en Dirk zijn radeloos. Hun zoon Fréderik wordt woensdag 21 jaar. Dat zou een groot feest moeten zijn. Hun zoon die officieel volwassen is. Maar, veel is er niet te vieren. Fréderik is zwaar mentaal gehandicapt. Voor de verzorging is hij aangewezen op een instelling. Maar daar mag je enkel verblijven als je min21 bent. En dat is Fréderik niet meer. Zijn ouders hebben 27 instellingen aangeschreven en geen enkele kan hen helpen. Het radeloze relaas en een hopeloze zoektocht krijgen gehoor bij Goedele.

Dolfijn Yotta
Goedele zelf bezocht de zieke dolfijn Yotta die nu al drie weken op het randje van leven en dood wankelt. Hoofdverzorgster Olivia Hooft heeft een bijzondere band met de dolfijn en verzorgt het dier nu al geruime tijd intensief alsof het haar eigen kind is. De relatie tussen mens en dier lijkt bijzonder veel op de relatie van mens tot mens. Goedele ziet met eigen ogen het werk van 8 mensen die maar één doel hebben: hun chouchou in leven houden.

Laaggeletterd
Je kan het je niet meer goed voorstellen, maar er zijn nog altijd Vlamingen die nauwelijks kunnen lezen of schrijven. Laaggeletterd noemen we dat, liever dan analfabetisme. Christiane, Irene en Lode worstelden jarenlang met woorden en letters. Ze schaamden zich over hun onkunde, en hielden het geheim voor de buitenwereld. Maar op een bepaald moment vonden ze alle drie hun weg naar de Federatie Centra voor Basiseducatie. Sindsdien is een nieuwe wereld voor hen opengegaan. Ze vertellen over hun taalstrijd, die ze uiteindelijk gewonnen hebben.

Deze week wordt Goedele bijgestaan door Jan Verheyen.