Goedele krijgt 10 straffe madammen op bezoek

07/06/2011 - 13:40

“Vrouwen kunnen de wereld redden.” Dat zegt Goedele niet (al had dat wel gekund), dat zegt de Belgische Nobelprijswinnaar Christian de Duve.
Waarom is dat zo? Waarin kunnen vrouwen het verschil maken met mannen? En welke middelen zetten vrouwen daarbij in? Op die vragen zoekt Goedele vanavond een antwoord. En daarvoor heeft ze 10 sterke vrouwen uitgenodigd, met wie telkens per twee rond een thema gepraat wordt.

Emotionaliteit wordt meestal als typisch vrouwelijk gezien. Is dat wel zo, en als dat zo is, is daar dan iets mis mee? Is het een zwakte of juist een wapen? Goedele vraagt het aan Birgit Van Mol, nieuwsanker en gastvrouw in “Hart voor Mekaar”, en aan Lady Linn, die met haar liedjes direct het gevoel aanspreekt. Wat ze op het einde van de uitzending ook mag doen.

Vrouwen zijn niet grappig, of toch minder dan mannen. Stand up-comédienne An Nelissen maakt met plezier brandhout van die stelling. En ze wordt daarin fijntjes gesteund door theatermaakster en columniste Pascale Platel.

De Wetstraat wordt algemeen aanzien als een mannenbastion. Zou er al een regering gevormd zijn als de onderhandelingen door vrouwen geleid werden? Goedele wil het weten van ministers Annemie Turtelboom en Hilde Crevits.

Nog twee sterke vrouwen in een mannenwereld zijn Sofie Deleu, die na de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen haar baan als politie-inspecteur ruilde voor die van lesgeefster, en Evy De Boosere, een van de 3 vrouwelijke pathologen in ons land.

En tot slot zijn er nog twee vrouwen die zich onverdroten inzetten voor het lot van vrouwen in de wereld en als geen ander weten wat solidariteit en mondiaal moedergevoel betekenen: topgynaecologe Marleen Temmerman, en vrouwenrechtenactiviste Jennie Vanlerberghe.

Deze 10 dames en Goedele, samen een topelftal dat dit seizoen van ‘Goedele op Dinsdag’ afsluit.

Ontdek meer over Archief