Geniet van varkenvlees en streekproducten

Fabeltjes en feiten over varkensvlees

Fabel = varkensvlees is vet

Feit: varkensvlees is mager

Als u op zoek bent naar een mager stukje vlees, dan biedt varkensvlees u heel wat mogelijkheden. Wist u dat een varkenshaasje of een mignonnette even weinig vet bevatten als een kipfilet of een kalkoenborst? Dat is te danken aan nieuwe kweekmethodes met beter voeder, dat magerder vlees oplevert. Daardoor past varkensvlees ook probleemloos in een vermagerings-, cholesterolverlagend en diabetesdieet. Worst, gehakt en spek bevatten meer vet. Maar zelfs die producten hoeft u niet volledig te laten. Zolang u ze maar met mate gebruikt en voldoende afwisselt.

Fabel = varkensvlees is arm aan essentiële voedingsstoffen

Feit: varkensvlees is rijk aan essentiële voedingsstoffen

Met elke hap varkensvlees neemt u een aantal belangrijke voedingsstoffen op. Varkensvlees is rijk aan B-vitaminen, zoals vitamine B1, die een prominente rol spelen in het menselijk lichaam. Het bevat ook veel hoogwaardige eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Belangrijk, want ijzertekort leidt tot vermoeidheid. En zink speelt onder meer een belangrijke rol bij de groei en de weefselvernieuwing en bevordert de weerstand. Bovendien levert varkensvlees u al deze stoffen in een beter opneembare vorm dan plantaardige voedingsmiddelen.

Fabel = varkensvlees is saaie kost

Feit: met varkensvlees kookt u alle kanten uit

Een mager stukje varkensvlees leent zich uitstekend tot eigentijdse, vetarme bereidingen, bv. in de wok. Maar met varkensvlees kan u nog meer kanten uit.

Zie recepten met varkensvlees op www.vlees.be

recepten met varkensgebraad

Varkensgebraad met bier. Om aan de slag te gaan met dit recept, zie www.vlees.be

klik hier voor nuttige info, kooktips en recepten

Wat zijn traditionele streekproducten?

Traditionele streekproducten beantwoorden aan 5 criteria.

1. Traditionele streekproducten worden bereid met grondstoffen uit de streek. Streekeigen grondstoffen die niet meer voldoende voorradig zijn, mogen uiteraard ingevoerd worden.

2. Het product wordt door de lokale bevolking, of door een breder publiek erkend als een traditioneel streekeigen product. We spreken van een product met faam.

3. Streekproducten worden naar ambachtelijke wijze geproduceerd, volgens de tradities van de streek.

4. Om als traditioneel streekproduct erkend te worden, moet het product minstens 25 jaar bestaan in de streek. Na zo’n periode kunnen we met recht en rede van een traditie spreken.

5. Traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong.

Recepten

Laat je verleiden door de heerlijke smaken van de Vlaamse traditie. Wat denk je bijvoorbeeld van “potjesvlees uit de Westhoek met Torhoutse mosterdscones”? Of van een “Limburgs peertje met zijn stroop”? Deze en nog meer recepten vind je op www.streekproduct.be