Gek op Groen - paddenstoelen

10/10/2011 - 13:10

Christine is al van kindsbeen af gefascineerd door de mysterieuze wereld van paddenstoelen. Toen ze op school 'bij de nonnen' paddenstoelen moesten gaan zoeken in het bos, kwam ze altijd met de meest indrukwekkende exemplaren terug. Ondertussen is Christine biologe en nu zet ze haar passie verder in de paddenstoelenvereniging Mycologia. Zij gaan wekelijks op stap om paddenstoelen te determineren en te inventariseren.

Koen ging met Christine op paddenstoelenspeurtocht in het provinciaal domein "Het Veld" in Ardooie. Samen ontdekten ze er paddenstoelen in alle vormen en maten. Koen kreeg niet enkel de paddenstoelen te zien, die eigenlijk slechts de vruchten zijn. Ook de zwamvlok, een kluwen van miljoenen draadjes, legde Christine voor hem bloot.

Christine helpt meteen het meest gehoorde misverstand, namelijk dat bijna alle zwammen parasieten zijn,  uit de wereld. Je hebt immers  drie verschillende onderverdelingen in de zwammenwereld:
- parasieten, zoals berkenzwam, heksenbezem... Zij leven op levende bomen en zullen die op lange termijn doden. Meestal groeien ze enkel op bomen die al verzwakt zijn en die dus vroeg of laat toch zouden sterven.
- symbianten, zoals franjehoedje, zwermingszwam... Zij leven in vrede samen met de boom waar op ze staan.
- saprofyten, zoals de witte bultzwam. Zij leven van dood materiaal en zijn dus de opruimers van het bos.

En zo zal Koen weer 2 keer kijken als hij voorbij een paddenstoel wandelt op één van zijn vele boswandelingen.

Meer info:
www.mycologia.tk

Ontdek meer over Archief