Gek op Groen - chilipepers

10/09/2011 - 09:00

Peter kweekt in zijn tunnel in Maldegem geen komkommers of tomaten, maar wel pepers in alle vormen en maten. Enkele jaren geleden kocht Peter wat zaden via het internet. Hij begon toen met een viertal variëteiten. Ondertussen is zijn hobby geëvolueerd naar een echte passie en heeft hij maar liefst 45 verschillende  pepervariëteiten in zijn tunnel staan.

De zaden kweekt Peter thuis op en zaait ze dan in mei uit in de serre. Nu hij reeds zo'n ruim assortiment heeft, hoeft hij geen zaden meer te bestellen, omdat hij gewoon de zaden van zijn eigen pepers kan nemen en uitzaaien.

Als Koen de serre binnenwandelt, springt de Black Hungarian Wax hem meteen in het oog: een milde tot medium hete pikzwarte peper die rood afrijpt. Ook hangen er wat Espelette- pepers te drogen in een slingervorm of ristra. Deze manier van drogen vind je veel terug in zuiderse landen.

Na het ontdekken van al die kleurenpracht, is Koen benieuwd naar de verschillende smaken. Peter laat Koen enkele exemplaren proeven. Hij start met zijn meest milde peper uit zijn collectie, de Jalapeno. Zo bouwt hij geleidelijk aan op naar de pikantere Maule's Red Hot en de vurige Orange Habanero.

De pikantheid van de pepers komt voort uit de stof capsaïcine. Die zit voornamelijk in de verbinding tussen de zaadlijst en de vruchthuid. Als je graag je gerecht iets minder pikant hebt, kan je best vet gebruiken zoals bijvoorbeeld kaas. Vet slorpt immers de capsaïcine op.
En als je na het eten van al die pepers je mond even wil blussen net zoals Koen, dan kan je best wat yoghurt eten of melk drinken. Water drinken is zeker niet de oplossing! Zo verspreid je de pikante stof enkel verder in je mond.

Meer info?
http://www.chilis.be/

Ontdek meer over Archief