Gek op Groen - cactussen

03/09/2011 - 09:00

Deze week ontmoet Koen in ‘Gek op groen’ Luc. Luc is gefascineerd door cactussen. Die liefde gaat al terug van 1972. Toen huwde Luc en kregen hij en zijn vrouw veel planten cadeau. Na enkele maanden waren bijna alle planten gestorven, enkel de cactussen bleven over. Als kers op de taart kwamen er zelfs nog enkele in bloei. Toen ging de bal aan het rollen. Luc kocht nog enkele van zijn favoriete planten bij en sloot zich aan bij de cactussen - en vetplantenclub Grusonia. Ondertussen heeft Luc zo'n 1500 verschillende soorten cactussen in zijn collectie.

Luc vindt het boeiend hoe cactussen zoveel verschillende vormen kunnen aannemen: bolvormen, schijfvormen, zuilvormen. Ook de rijke variatie aan kleuren en bedoorning vindt hij fascinerend. Toch zijn niet alle planten met doornen cactussen. Er bestaan immers ook cactussen zonder doornen. Cactussen zijn succulenten of sapplanten: ze slaan vocht op in hun lichaam. Hierdoor kunnen ze zo lang overleven in droge gebieden. Dit wil echter niet zeggen dat een cactus nooit gegoten moet worden: vanaf mei tot eind september moet je de planten om de 3 dagen gieten. De overige maanden zijn de planten in rust en hebben ze geen water nodig.

Om zijn collectie in stand te houden zaait, stekt en ent Luc zelf cactussen. Om zichzelf en de planten niet te beschadigen, gebruikt Luc piepschuim om de cactussen te verplaatsen.

Als je zelf een cactus wil kopen in de winkel, koop je volgens Luc best niet de grootste maar wel de best bedoornde cactus: streel met je vingers neerwaarts over de doornen. Als er dan geen doornen afvallen en het klinkt als muziek in je oren, dan heb je met een gezond exemplaar te maken!

Meer info?
www.grusonia.be

Ontdek meer over Archief