Fraaie vertaalde herdrukken

07/04/2010 - 10:37

Mijn denkbeeldige lijst van "nog te lezen" boeken blijft maar groeien. Omdat fijne uitgevers zoveel prachtige boeken altijd maar weer netjes opnieuw uitgeven. Wat kunnen boeken toch schitteren.
 
 
* Vladimir Nabokov (1899-1977) kennen we natuurlijk van Lolita, een stout boek. De Bezige Bij heeft nu een prachtversie uit van Het origineel van Laura (29,90). Omdat hij dacht dat hij het boek nooit zou afkrijgen, besliste Nabokov dat het manuscript na zijn dood moest vernietigd worden. Maar zijn vrouw en zijn zoon besloten na 30 jaar dat niet te laten gebeuren. Resultaat is een ronduit stralend boek met een reproductie van het Engelse manuscript: de steekkaarten waarop hij het boek schreef met de vertaling daaronder. Inhoud van het boek: de totale verloedering, zelfvernietiging, ontrouw. Nabokov op zijn properst dus. Na lezing is mijn conclusie: het zou toch fijn geweest zijn als Nabokov, bij leven, de steekkaarten in de juiste volgorde had gestoken.
 
* Maarten 't Hart is klaar en duidelijk: "Voor mij is Dickens de allergrootste". Athenaeum - Polak & Van Gennep houdt Dickens op de markt, dit keer met de heruitgave van Grote verwachtingen (29,95). Een boek waarin het weeskind Pip met een fortuin in de hand volwassen wordt. Om dit te lezen hoef je niet te wachten op romantische sneeuw.
 
* In de o zo mooie reeks L.J. Veen Klassiek is het de beurt aan De graaf van Montecristo (49,50) van Alexandre Dumas (1802-1870), blijkbaar nog altijd de populairste en meest verfilmde auteur van Frankrijk. Dit boek maakte van Dumas destijds een miljonair. Het is naast De drie musketiers de bekendste roman van Dumas. De Nederlandse literatuurkenner Pieter Steinz zegt over dit boek: "Geen roman zo romantisch als De graaf van Montecristo...
 
* Van Johann Wolfgang Goethe heb ik ooit met voorzichtige slokken Dichting en waarheid gelezen en dat smaakte naar meer. Maar: wanneer? Mogelijkheden genoeg. Nu is Affiniteiten (34,95) nog eens uit. Zacht papieren omslagje, sepia-oudgemaakt papier. Laat de wereld toch draaien. Dit boek gaat over menselijke verhoudingen. Thomas Mann voor Dood in Venetië en Gerrit Komrij voor het stuk Het chemisch huwelijk haalden hier de mosterd.
 
* De eerste druk verscheen in 1996, de tweede druk nu, in 2010. In Ontvoeringsbericht (Meulenhoff, 17,50) brengt Gabriel Garcia Marquez verslag uit over de ontvoering van twee Colombiaanse journalisten. "Ik wilde een reportage schrijven die meer op een roman lijkt dan al mijn vorige romans," zegt de grootmeester zelf. Ook weer netjes uitgegeven Afval en dorre bladeren uit 1974 (Meulenhoff, 15,00) over de onverdraagzaamheid in een gemeenschap tegenover een vreemdeling.
 
* Met Ik, Ali maakte de Duitser Günter Walraff als "immigrant" meteen duidelijk wat journalistiek moet of kan doen: echte wantoestanden aanklagen en de maatschappij veranderen. De bestseller is opnieuw uit (Ambo, 17,50) en is 25 jaar later nog altijd verplichte lectuur.  Walraff houdt zijn undercover-aanpak vol. In Heerlijke nieuwe wereld (Ambo, 19,95) ging hij aan de slag in callcenters en in een broodjesfabriek. Hij kroop ook in de huid van een Afrikaan en hij leefde als dakloze.
 
* Naakte lunch van William S. Burroughs (Lebowski) gaat over een waanzinnige drugsverslaafde, of over de waanzinnige wereld misschien. Het historische boek uit 1959 is helemaal opgepoetst en opnieuw vertaald. Literatuurgeschiedenis omdat er ooit zoveel over te doen is geweest.
 
7 april 2010
 

Ontdek meer over Archief