Pers

Hoe laf kan een bepaalde soort pers zijn? Onze familie heeft altijd te maken gehad met journalisten. Dat heeft nooit voor problemen gezorgd. Wij waren open, zij berichtten correct over ons. Er was geen reden tot ongenoegen of ergernis.

Toen Guido ontvoerd werd door de elektronicamaffia, hebben we zelfs veel aan de pers te danken gehad. Zij stelden alle mogelijke kanalen ter beschikking om hem te helpen opsporen. Bovendien kreeg mijn gezin door de berichtgeving steun van heel veel mensen. Om maar te zeggen dat er geen enkele reden tot argwaan was toen Peter gevraagd werd voor een interview over zijn gevecht tegen kanker. Hij dacht ermee mensen een hart onder de riem te steken. Helaas, het is anders gelopen. 

De verdachtmakingen zijn niet prettig om lezen, ook al weet je zelf dat ze de waarheid geweld aan doen. Peter is inderdaad op voorspraak van Guy Maeterlinck opgenomen in het behandelingsprogramma van de Amerikaanse dokters. Toch was er een grote ‘maar’ waar we geen ruchtbaarheid aan hadden gegeven. Omdat we dachten dat het niet nodig was. Maar als de aasgieren boven je hoofd cirkelen, is het altijd oppassen geblazen. 

Peter had geen enkele garantie dat de behandeling zou aanslaan. Integendeel. De kans dat hij een zware terugval zou krijgen, was vele keren groter. Toch wilde hij het erop wagen. Omdat de ervaringen met hem de dokters wijzer zouden maken in het ‘fine tunen’ van hun behandeling. Zelfs als het slecht zou aflopen. Hij zette dus zijn leven op het spel.

Natuurlijk heeft hij dat niet verteld aan die journalist. Omdat Peter het niet meer dan normaal vond. Zoals hij het nu ook normaal vindt dat zijn geslaagde behandeling moet dienen om mensen meer kansen op genezing te geven door een fonds op te richten. Niet dat die gegarandeerd is, maar elke mogelijke uitweg, is een kans die je moet grijpen.

Dat wil hij doen met zijn eigen geld. Maar daarover schrijft die bepaalde journalist natuurlijk niet. De boodschap is allicht te positief en dus per definitie oninteressant. 

Het doet me denken aan nonkel Walter. Hij zou wel geweten hebben hoe hij dat soort mensen moest omschrijven: zalig de armen van geest, want ze weten niet wat ze doen. Hij zou ze vergeven hebben. Voor mij is negeren het absolute maximum.

Tot volgende week!

 

Marie-Rose