Ontdek VTM GO

  • Met de beste Vlaamse programma's
  • Internationale series die je nergens anders ziet
  • Een aparte kids-wereld waar ze uuuren zoet zijn
  • Om te bingewatchen of live en uitgesteld te kijken
  • Helemaal gratis

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

Bekijk volledige afleveringen op

Moederdag

Gisteren werd ik letterlijk in de bloemen gezet. Veronique was de eerste met een pracht van een orchidee in een nog mooiere vaas. Zij won de spurt van Peter en Louise die hier ook al vroeg stonden met… een pracht van een orchidee. Dat vond ik helemaal niet erg. Wat telt, is het gebaar. Ja, toch?

Bovendien had ik mijn mooiste geschenk zaterdag al gekregen. Mathias had Cédric laten overvliegen vanuit Italië. Zelfs Veronique wist van niets. We stonden hier dan ook met z’n tweeën te wenen als twee kleine kinderen.

Al die attenties deden me onvermijdelijk denken aan mijn eigen moeder. Marie-Thérèse, zo heette ze. Ondertussen is het al dertig jaar geleden dat ze gestorven is. Maar haar beeld staat me nog haarscherp voor de geest. Als ik foto’s van haar zie, herken ik er mezelf in. Cédric en Louise verwarren wel eens. Ik vind dat fijn. Wat is er mooier dan op je moeder te lijken?

Als ik over haar vertel, trekken ze meestal grote ogen. Mijn moeder heeft nog op een kasteel gewerkt. Van haar dertiende tot haar negentiende. Toen trouwde ze met mijn papa. Het kasteelverhaal klinkt voor mijn kleinkinderen als een sprookje. Maar dat was het allerminst voor mijn ma. Zij moest ’s morgens om vijf uur opstaan om alles klaar te zetten in de keuken voor het ontbijt. Daarna zat ze een hele voormiddag op haar knieën de vloer te schrobben. Tot de middag. Dan moest ze weer helpen in de keuken. Groenten kuisen, aardappelen schillen, opdienen, afruimen, afwassen… Vervolgens weer schrobben tot ’s avonds laat. Om de volgende dag opnieuw te beginnen.

Ik vertel graag over mijn moeder en niet alleen op moederdag. Haar leven was een schatkamer aan verhalen. Bovendien wekken ze haar altijd weer een beetje tot leven, en dat bezorgt me een warm gevoel. 

Tot volgende week!

 

Marie-Rose