Wonder

Ik weet niet goed hoe ik het gevoel moet omschrijven dat ik na het voorbije weekend had. Zoals jullie weten ben ik samen met Mathias en Caroline naar een fundraising geweest van de Rotaryclub. De opbrengst van het diner ging naar de vereniging voor mucoviscidose. Dit is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen en luchtpijp stilaan dichtslibben met taai slijm. Daardoor zijn patiënten kortademig, vlug moe en vaak ziek.

Bij ons aan tafel zat een vrouw die met de ziekte geboren was. Carine is 24 jaar en vertelde ons het verhaal van een leven met veel vallen en weer opstaan. Constant werd ze heen en weer geslingerd tussen een beetje hoop en veel meer wanhoop. Het ergste vond ze nog dat ze door de ziekte haar kinderwens had moeten laten varen.

Op een dag kwam ze tot de conclusie dat ze zo niet verder wilde leven. Ze besloot om een longtransplantatie te laten uitvoeren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want niet iedereen komt in aanmerking voor zo een ingreep. Bovendien zijn er ook risico’s aan verbonden.

Vele onderzoeken later, kreeg ze het verlossende nieuws dat ze in aanmerking kwam. De vreugde sloeg al snel om in vertwijfeling, want na een jaar wachten was ze nog altijd niet opgeroepen. Ondertussen bleef de ziekte haar lichaam teisteren. 

Pas na anderhalf jaar kwam het verlossende telefoontje. Ze hadden eindelijk longen voor Carine. Ze liet alles vallen en haastte zich naar het ziekenhuis. De operatie verliep perfect, maar daarna was het bang afwachten of haar lichaam de nieuwe longen zou aanvaarden. Ze slikte hopen pillen tegen de afstotingsverschijnselen en die hadden succes. Er deden zich geen complicaties voor.

Toen ze zaterdag even opstond om een broodje te nemen, meende ik een bol buikje te zien. Ik vroeg verbaasd of ze zwanger was. Ze keek me glunderend aan en knikte. Dat was nog het grootste wonder, zo vond ze. Dankzij de transplantatie was een zwangerschap weer mogelijk en die kans hadden zij en haar man met beide handen gegrepen.

Ze kijkt er nu enorm naar uit om een gezonde baby op de wereld te zetten. Een hartverwarmend verhaal van een hartverwarmende vrouw.

Tot volgende week!