20.00
MA-VR

Familie

Vermist

Vermist

Louiseke heeft dit weekend mijn hart doen stilstaan. Ik moest nog naar het grootwarenhuis. Groenten en vis kopen voor het avondeten. Op de groenteafdeling had ik net twee kilogram tomaten afgewogen toen ik haar ineens niet meer zag. De paniek die zich op dat moment van mij meester maakte, is niet te beschrijven. Op dat vlak ben ik sowieso snel van streek. Ik mag het oogcontact niet verliezen, of ik vrees meteen het ergste.

Dat was nu niet anders. Ik ben van de groenteafdeling naar de vleesafdeling gelopen: geen Louise. De zuivelafdeling: geen Louise. Drank-, wijn-, huishoudafdeling: geen Louise. Uiteindelijk bedacht ik dat ze misschien op de stripafdeling was beland. Ik haastte me er naartoe. Er zaten zoals altijd een paar kinderen te lezen, maar geen Louise. Ik werd steeds radelozer en wou zelfs al iemand aanspreken toen ik opeens een fijn stemmetje ‘oma’ hoorde zeggen. Ik keek om en daar was ze met haar onschuldig snoetje en lieve glimlach. Ik was zo opgelucht dat ik niet eens kwaad kon zijn en vergat te vragen waar ze al die tijd was geweest. Incident gesloten, incident vergeten, zo gaat dat bij mij, toch als het over mijn kleinkinderen gaat. Die mogen altijd wat meer. Wie zelf kleinkinderen heeft, weet ongetwijfeld wat ik bedoel. En toch zou ze mijn hart nog een tweede keer doen stilstaan.

Terwijl ik de winkelwaar in de auto laadde, gleed er iets vanonder haar jas. Het viel vlak voor mijn voeten. Ze probeerde het nog snel op te rapen, maar ik was haar voor. Ik herkende de verpakking: de lievelingskoekjes van Louise. Ik begreep het niet. Ik had ze niet gekocht, dus vroeg ik haar waar ze vandaan kwamen, maar tegelijk flitste het vreselijk antwoord al door mijn hoofd -ze had ze gestolen- en huiverde. 

‘Gekocht,’ zei ze.
‘Wanneer?’‘Daarnet, toen je mij zocht.’
‘Met welk geld?’
‘Mijn eigen geld.’ En ze toonde haar portemonnee. Wist ik veel hoeveel daarin zat, dat kon ik dus onmogelijk controleren.
‘Maar waarom?! Je weet toch dat je dat moet vragen?!’ Geen antwoord. ‘Waar is het kasticket?’
‘Dat heb ik laten liggen,’ prevelde ze met gebroken stem terwijl de tranen haar ogen vulden.Ik begreep er eerlijk gezegd niets van. Louise die iets zou stelen?! Dat kon toch niet? Aan de andere kant, waarom was ze zo stiekem weggelopen?
‘Louise, wat is er aan de hand?’ probeerde ik zo streng mogelijk te klinken. ‘Waarom heb je die koekjes meegenomen?!’
Ik zag aan haar blik dat ze begreep dat ze in de rats zat. En dus flapte ze het eruit. ‘Ze zijn voor Jolien.’
Jolien is één van haar klasgenootjes met wie ze op woensdag of zaterdag wel eens gaat zwemmen. 
‘Waarom heb jij die voor Jolien gekocht?’ vroeg ik verbaasd.
‘Omdat ze die heel graag lust. Maar haar mama heeft niet veel geld en koopt alleen wat echt nodig is. Ik geef er haar af en toe van de mijne, maar ik wou haar verrassen met een heel pakje.’
Op dat moment brak mijn hart. Ik wist dat de papa van Jolien met de noorderzon vertrokken was en kon me dus heel goed voorstellen dat haar mama het niet gemakkelijk had om de eindjes aan elkaar te knopen. ‘Maar waarom heb je niets gezegd?’
‘Ik dacht dat het niet zou mogen en daarom ben ik daarnet even weggeglipt om ze te gaan kopen.’
‘Maar schat toch,’ zei ik, ‘natuurlijk mag dat. Je had het ook mogen zeggen. Ik zou ze wel gekocht hebben voor jou.’
‘Je bent dus niet boos op mij?‘
'Integendeel. Ik ben zelfs heel trots op jou!’ zei ik en gaf haar een warme knuffel.
Tot volgende week!