Valentijn

Je kunt in deze periode van het jaar geen tijdschrift openslaan of je botst op verhalen over liefde en verliefdheid. Covers kleuren rood, bladzijden worden opgesmukt met hartjes. Juwelen, parfums, hartvormige taartjes, sexy-lingerie, arrangementen voor romantische nachten of tête-à-tête diners worden aangeprezen. Bij zoverre dat je je ongelofelijk schuldig voelt als je die dag zonder een attentie voor je geliefde laat passeren. Alsof je hem –of haar- minder graag ziet.

Gelukkig zijn er nog de kinderen om de liefde een beetje te relativeren. Tot voor kort had ons Louiseke de mond vol over Senne. Senne hier, Senne daar, Senne overal! Hij zat bij haar in de klas, maar ’s avonds stuurden ze elkaar ontelbare sms’jes met lieve woordjes, ze mailden en zaten op facebook hun liefde te verklaren. Gekust hadden ze nog nooit, dat moet blijkbaar niet meer om het ‘aan’ te hebben. Een blik, een aanraking is al genoeg. Schoon toch!

Een paar weken bleef dat duren, die Grote Liefde tussen ons Louise en Senne. Tot ze hier op een dag ineens beneden stond na een avondje chatten. De tranen stonden in haar ogen, ze wilde knuffelen en had verdriet. Intens en immens verdriet, want Senne had het zopas uitgemaakt. 

Nee, er was geen ruzie aan vooraf gegaan. Hij had haar ook niet bedrogen en zij had hem die dag nog een knuffelbeertje gekocht voor Valentijn om zo hun eeuwige liefde te bezegelen. Ik probeerde haar zo goed mogelijk te troosten en zei dat het nu allemaal onoverkomelijk en onrechtvaardig leek, maar dat daar zeker verandering zou in komen. De wonden zouden helen en zelfs helemaal genezen. Het hielp. Louise kalmeerde. 

De volgende dag, ik zweer het, kwam ze mij stralend vertellen dat het weer ‘aan’ was. Niet met Senne, zoals ik in al mijn naïviteit dacht, maar met Vic, ook een jongen uit haar klas. Sindsdien is het al Vic wat de klok slaat. Vic hier, Vic daar, Vic overal!

Zo snel kan het dus gaan. Morgen krijgt Vic ongetwijfeld de knuffel die ze voor Senne had gekocht. Liefdesverdriet duurt tegenwoordig niet langer dan vijf minuten. Maar goed ook, toch op die leeftijd. Op mijn leeftijd is dat al wat anders. Ik kan me geen leven zonder Mathias voorstellen. Ik zal hem straks toch maar iets kopen. Een kleine attentie, voor de zekerheid.

Hebben jullie iets speciaals gekocht voor jullie partner? Of gaan jullie eens lekker uiteten?

Tot volgende week!