Soep

12/12/2011 - 11:14

Soep

Ik weet niet hoe dat met jullie is, maar ik word niet graag aangeklampt op straat. Nu heb ik het natuurlijk niet over vrienden of vriendinnen, maar over wildvreemden die mij een lotje proberen te verkopen of een petitie willen laten ondertekenen. Dikwijls zogezegd voor een goed doel. Als je weigert omdat het niet duidelijk is waarover het gaat en zij niet meer uitleg kunnen geven, kijken ze je aan met een blik waar je een huizenhoog schuldgevoel aan overhoudt. 

Ongetwijfeld menen die mensen het goed, maar het is de manier waarop. Als je nu nog tijd mocht krijgen om even na te denken, om te wikken en te wegen, want het is onmogelijk om voor alles in de geldbeugel te tasten. Het kan nochtans anders. Zaterdag waren Mathias en ik een boodschap gaan doen in de stad. Op weg naar onze auto werden we aangesproken door een oudere vrouw. Eerder aarzelend. Ze verontschuldigde zich ook meteen en wilde ons vooral niet ophouden. Maar een beetje verscholen in het portaal van de kerk stonden een paar vriendinnen van haar. Ze hadden een grote kom hete soep klaargemaakt. We kregen een bekertje in ruil voor onze handtekening. Het ging om een aanklacht tegen armoede. Daarmee zouden ze naar de overheid stappen om dat onrecht aan te klagen.

De vrouw vroeg of we wisten dat één op de vijf kinderen opgroeit in armoede. Nee, niet in Afrika, maar bij ons. Daar werd ik toch even stil van. Eén op de vijf?! Dat is gigantisch. Ik moest meteen aan ons Louiseke denken. In haar klas zitten vijfentwintig leerlingen. Statistisch gezien leven daarvan dus vijf kinderen in armoede. Geen verjaardagsfeestje, geen bezoek van Sinterklaas, geen cadeautje met kerstmis voor hen.

Natuurlijk hebben Mathias en ik onze handtekening gezet. En een bekertje soep gedronken. Er stond een bakje bij om geld in te stoppen. Niet dat het moest, het mocht. Het geld dat ze bijeen haalden, zou naar een welzijnsorganisatie gaan.

Ik heb er vijf euro ingestopt. Met ons bekertje in de hand zijn we verder gelopen. Ik was nog geen tien stappen verder toen dat verdomde schuldgevoel weer de kop opstak. Vijf euro was veel te weinig. Daarmee is geen kind geholpen. Eigenlijk is het nooit genoeg. Maar het is zoals Mathias zei: als je alles samenlegt, wordt het wel de moeite waard. Het stelde me toch een beetje gerust. Een heel klein beetje.

Tot volgende week?

Ontdek meer over Familie

Meer video's van Familie

25min
Vr, 08/12/2017
32min
Vr, 08/12/2017
24min
Do, 07/12/2017
28min
Do, 07/12/2017
25min
Wo, 06/12/2017
29min
Wo, 06/12/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 27

Seizoen 21

Over Familie

In 'Familie' wordt het wel en wee van de familie Van den Bossche en hun familiebedrijf gevolgd. Oorspronkelijk hadden de Van den Bossches een elektronicabedrijf, maar ondertussen leidt de familie ook een holding waarin een confectieketen en enkele broodjeszaken zijn opgenomen. Maar ook de persoonlijke levens van de Van den Bossches worden op de voet gevolgd. Bomma Anna en al haar kinderen en kleinkinderen maakten doorheen de tijd al heel wat mee en het ziet er niet naar uit dat hun levens binnenkort wat rustiger zullen worden.

Alle afleveringen van Familie kan je hier volledig gratis herbekijken.

Personages

Extra