Schaatsen

07/02/2012 - 13:24

De sneeuw is vrijdag een paar uur te vroeg gevallen, ik weet het. Wie in de 1275 kilometer lange file-miserie zat, zal me allicht verwensen, maar geef toe, sneeuw is idyllisch en haalt het kind in ons naar boven. In onze herinnering zijn de sneeuwbuien veelvuldiger, de sneeuwlagen dikker, het ongemak minder tot onbestaande. Toen ik kind was betekende sneeuw nog echt winterpret en geen doffe ellende op de weg. 

Al blijf ik er bij, een paar uur later had een wereld van verschil gemaakt. Dan zouden we zaterdagmorgen wakker zijn geworden onder een mooi sneeuwtapijt en hadden er veel minder mensen last van gehad. Zaterdagmorgen zaten Mathias en ik nog bij een hete kop koffie wakker te worden en ons af te vragen wat we die dag zouden gaan doen toen er gebeld werd. Daar stonden Peter, June en Louise, gewapend met de slede en hun schaatsen. Of ze op het meer achter ons huis mochten schaatsen? Op hetzelfde moment realiseerde ik mij dat ik moest handelen en snel. Ik stuurde Mathias naar de winkel met een boodschappenlijst van een paar bladzijden. Hij begreep er niets van, want voor hem was het de eerste keer dat hij het zou meemaken. 

Een telefoontje later was ook de bomma op de hoogte, want bij zo een dag horen frietjes en vooral haar befaamde stoofvlees. En glühwein. En jenever. En ajuinensoep, ook al van de hand van de bomma. Peter zette de vuurkorven buiten en stak ze aan. Geen overbodige luxe bij temperaturen van min tien. En zoals ik het had verwacht gebeurde het ook. Nog geen half uur na Peter & co. stonden ook Mieke, Jan en Guido daar. Trudy, Bart en Jelle volgden. Nog wat terughoudend omwille van de nieuwe situatie tussen hen, maar op momenten als deze is dat vlug vergeten.

Niemand kon zich met de beste wil van de wereld herinneren hoelang het al geleden was dat we nog op het meer achter ons huis geschaatst hadden. De laatste jaren was het vooral een kwestie van net niet. Vooral omdat we geen enkel risico willen nemen. Het moet echt veilig zijn.

Ons Veronique, Mathias en ik solliciteerden nog voor de middag naar een plekje op het ijs. Op dat moment geurde het in huis al naar het heerlijke stoofvlees van de bomma. Iedereen was verbannen uit haar keuken, want dat geheime ingrediënt, weet je wel! De frietjes en het stoofvlees werden niet op borden geschept, maar in kartonnen bakjes zoals in het frietkraam. Dat smaakte zoveel beter, buiten bij de vuurkorven.

’s Avonds gloeiden we nog na van de kou en de borreltjes die we hadden gedronken, maar ook van puur geluk, want in geen tijd was het schaatsen uitgegroeid tot een groot feest. Het zijn die onverwachte en geïmproviseerde momenten met de familie, die dikwijls het leukste zijn. Laat het nog maar een beetje vriezen.

Tot volgende week!

Ontdek meer over Familie

Meer video's van Familie

25min
Vr, 15/12/2017
29min
Vr, 15/12/2017
25min
Do, 14/12/2017
27min
Do, 14/12/2017
24min
Wo, 13/12/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 27

Seizoen 21

Over Familie

In 'Familie' wordt het wel en wee van de familie Van den Bossche en hun familiebedrijf gevolgd. Oorspronkelijk hadden de Van den Bossches een elektronicabedrijf, maar ondertussen leidt de familie ook een holding waarin een confectieketen en enkele broodjeszaken zijn opgenomen. Maar ook de persoonlijke levens van de Van den Bossches worden op de voet gevolgd. Bomma Anna en al haar kinderen en kleinkinderen maakten doorheen de tijd al heel wat mee en het ziet er niet naar uit dat hun levens binnenkort wat rustiger zullen worden.

Alle afleveringen van Familie kan je hier volledig gratis herbekijken.

Personages

Extra

Andere programma's