Peter (2)

Ik zou het vandaag sowieso over Peter gehad hebben. Maar niet in de bewoordingen en in de sfeer die ik nu in mijn hoofd heb. We wisten allemaal dat hij vrijdag de resultaten zou krijgen van de na zijn operatie uitgevoerde biopsie. Op geen enkel moment had ik rekening gehouden met het slechtste scenario. Ik ging er zelfs van uit dat hij dit weekend naar huis zou mogen komen. 

Zonder dat Peter het wist, had ik iedereen al uitgenodigd voor een klein verrassingsfeest om het begin van zijn genezing te vieren. Natuurlijk wisten we dat hij nog een lange weg te gaan had. Van zo een operatie genees je niet in een vingerknip. Al dacht Peter van wel. Hij hoopte dat hij vandaag al terug aan het werk zou kunnen. Daar ben ik niet in meegegaan en toch was ik nog te optimistisch.

Het verdict kwam eerlijk gezegd aan als een mokerslag. Toen Mathias het me vertelde, was het alsof iemand de vloer vanonder mijn voeten wegtrok. Het was heel moeilijk om mij te beheersen en mijn woede niet uit te schreeuwen, maar daar win je niets mee. Op wie moet je trouwens kwaad zijn? Ik zou het niet weten, niemand heeft hier schuld aan, dit is gewoon het lot. Voor Peter is het trouwens nog veel erger. Hij was zo optimistisch, de schat.

Wat we nu vooral niet mogen doen, is doemdenken. Hoe moeilijk ook, we moeten blijven geloven in een goede afloop. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want Peter is met de klap terug gekatapulteerd in een put vol onzekerheid. Hoe hard het ook klinkt, zijn overlevingskansen zijn aanzienlijk geslonken.

Toch blijf ik ervan overtuigd dat heel veel mensen dit meemaken. Met kanker in de buurt is het nooit een hoera-verhaal. Het is onvermijdelijk een tocht van vallen en weer opstaan. Blijven liggen is geen optie. We moeten verder.

Dit weekend hebben we tussen thuis en het ziekenhuis gependeld. Dat zullen we de komende weken blijven doen. Alles staat in het teken van de genezing van Peter, daarvoor moet vanaf nu alles en iedereen wijken, niets aan te doen.  Ik zal er zijn als hij me nodig heeft. Peter moet in de eerste plaats terug uit die put, zodat hij zich op zijn genezing kan concentreren. 

De manier waarop hij zich zondagavond aan Louise vastklampte, sprak echter boekdelen. Hij is bang. Dat is logisch, maar toch ben ik er zeker van dat aan het einde van de tunnel weer licht schijnt.

Tot volgende week, hopelijk met beter nieuws!