Machteloos

31/10/2011 - 15:03

Machteloos

Vrijdagavond begon nog goed. Ik was Louiseke van school gaan halen en ze bleek een uitstekend herfstrapport te hebben. Een acht was haar laagste cijfer. Ik prees haar de hemel in, maar toch betrok haar gezicht.
‘Heb ik iets fout gezegd?’ vroeg ik.
Ze knikte. ‘Gij zegt altijd Louiseke, maar ik ben toch niet meer klein?!’
‘Dat heeft er ook niets mee te maken’, probeerde ik haar uit te leggen.
‘Waarom zegt ge dat dan?’
‘Omdat ik u graag zie. Ik noem Mathias toch ook schatje?!’
Ze had er geen oren naar. Zo gaat dat met opgroeiende kinderen. Ze willen heel snel groot en volwassen zijn. De volgende stap is dat ze niet meer gekust wil worden waar haar vriendinnetjes bij zijn.

Peter en June kwamen haar samen ophalen. Toen ik vroeg om te blijven eten, reageerde Louise enthousiast. Tot ze hoorde dat haar papa had gereserveerd bij de Italiaan. Ineens kon ze niet snel genoeg weg zijn. Ze is gewoon zot van pasta en pizza.

Ik at dan maar alleen, want Mathias ging van het werk rechtstreeks naar het café voor de vergadering van de wielerclub. Na de vrijdagavondfilm van Stijn Coninx, Soeur Sourire, ben ik gaan slapen. Met haar grootste hit natuurlijk in mijn hoofd. ‘Dominique nique nique, s’en allait tout simplement…’ Ik lag het in bed nog te neuriën toen Mathias thuis kwam. Meestal gaat hij eerst naar de badkamer om zich om te kleden. Nu niet. Hij kwam meteen naar de slaapkamer en ging op de rand van het bed zitten. Hij vergat zelfs het licht aan te knippen. Ik voelde dat er iets niet in orde was, ging rechtop zitten, knipte zelf het licht aan en vroeg wat er scheelde. Het bleef stil. Ik wist dat aandringen geen zin had. Als hij niet uit zichzelf begint, komt het niet. Dus nestelde ik me zo knus mogelijk tegen hem aan, mijn wang tegen zijn rug. En wachtte tot het zou komen. De uren kropen voorbij. Dit keer duurde het wel heel lang, het moest dus wel ernstig zijn.

Toch kwam de slag harder aan dan ik verwachtte toen hij eindelijk begon te vertellen. Over Gilbert. Hoe hij hem proberen te reanimeren had. Hoe de MUG was gekomen. Hoe ze twintig minuten met Gilbert bezig waren geweest, maar het uiteindelijk hadden opgegeven.
Daarna viel hij weer stil. Allerlei gedachten en vragen schoten door mijn hoofd, maar ik stelde ze niet. Soms zijn er geen antwoorden. Dus legden we ons zwijgend neer, in elkaars armen, en vielen zo in slaap, Mathias met zijn kleren aan.

De volgende dag werd ik gewekt door de geur van koffie en verse koffiekoeken. Mathias was vroeg opgestaan en ik had het niet eens gemerkt. Tijdens het ontbijt praatte hij over het werk, stelde hij vragen over wat ik zoal had gedaan, vrijdag, en toen hij hoorde dat Louise uitstekende punten had voor haar herfstrapport verscheen er zelfs een glimlach om zijn mond.
Het was alsof er niets gebeurd was. Maar er was wel iets gebeurd. Ik wist dat Mathias bezig was het gebeuren voor zichzelf een plaats te geven. Dat merkte ik aan de manier waarop hij me voortdurend aanraakte, omhelsde en knuffelde. Het zal jullie misschien vreemd in de oren klinken, maar het maakte me triest, want ik voelde de achterliggende wanhoop.

Het was al zondag laat op de avond, toen Mathias ineens ging verzitten. We zaten voor Tv, maar hij zonder iets te zien, dat had ik al een tijdje door. Ik wist dat het nu niet lang meer zou duren en ik kreeg gelijk. ‘Weet ge,’ begon hij. ‘Ik heb vrijdag gedaan wat ik kon om Gilbert in leven te houden, maar dat was niets. Tegen de dood zijt ge gewoon machteloos.’
Ik ging in de zetel op mijn knieën zitten, nam zijn hoofd in mijn handen, drukte mijn voorhoofd tegen het zijne en streelde met mijn vingers zijn achterhoofd. Aanvankelijk ontvluchtte hij mijn blik, maar uiteindelijk keek hij me aan. En meteen daarop kwamen de tranen, even onstuitbaar als de woorden vrijdagnacht. Mijn hart brak om hem zo te zien, maar ik wist dat het goed was. Hij zou het gebeuren een plaats kunnen geven.

Tot volgende week!

Ontdek meer over Familie

Meer video's van Familie

25min
Vr, 15/12/2017
29min
Vr, 15/12/2017
25min
Do, 14/12/2017
27min
Do, 14/12/2017
24min
Wo, 13/12/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 27

Seizoen 21

Over Familie

In 'Familie' wordt het wel en wee van de familie Van den Bossche en hun familiebedrijf gevolgd. Oorspronkelijk hadden de Van den Bossches een elektronicabedrijf, maar ondertussen leidt de familie ook een holding waarin een confectieketen en enkele broodjeszaken zijn opgenomen. Maar ook de persoonlijke levens van de Van den Bossches worden op de voet gevolgd. Bomma Anna en al haar kinderen en kleinkinderen maakten doorheen de tijd al heel wat mee en het ziet er niet naar uit dat hun levens binnenkort wat rustiger zullen worden.

Alle afleveringen van Familie kan je hier volledig gratis herbekijken.

Personages

Extra