Cadeautjes

19/12/2011 - 11:13

Cadeautjes

Ik mag dan al een zekere leeftijd hebben –het is niet erg als je dat van jezelf zegt- zondag voelde ik me toch als een kleuter die voor het eerst op schoolreis mag. Ongeduldig en vol verwachting. Het is een jaarlijks weerkomend fenomeen bij mij. De laatste zondag voor kerstmis ben ik niet te houden. Dan trek ik de stad in op zoek naar kerstcadeautjes! Het mag sneeuwen, regenen, ijzelen of alles tegelijk, niets houdt mij tegen. Goed ingeduffeld en gewapend met een stevige paraplu dartel ik onvermoeibaar van de ene winkel naar de andere.

Soms heb ik onmiddellijk wat ik zoek, af en toe is het een echte queeste om het geschikte cadeau voor de juiste persoon te vinden. Mathias wordt er bij momenten zot van. Hij snapt niet waarom ik al die moeite doe. Voor hem telt het gebaar. Sorry, maar voor mij is dat niet genoeg. Ik zou in de grond zinken van schaamte als ik hoorde dat iemand een van mij gekregen cadeau niet leuk vond. Ik sterf mocht ik ooit één van mijn gegeven cadeautjes geveild zien worden op eBay.

Het is meer dan trots. Het is een erezaak om als moeder en grootmoeder exact te weten wat je geliefde, kinderen en kleinkinderen willen. Voor Mathias is dat niet moeilijk. Als het maar iets met boten te maken heeft. Misschien moet ik hem dit jaar een hele vloot cadeau doen, nu hij zijn scheepswerf heeft verkocht.

Peter is blij met een dvd. Het is de kunst om de juiste film of tv-serie te kopen op het juiste moment, want hij heeft wel degelijk voorkeuren. Tot nu toe ben ik er altijd in geslaagd om hem te doen glunderen.

June smeekt dan weer om boeken. Fictie, non-fictie, het maakt niet uit. Ondanks de populariteit ervan, geen kookboeken, dat ervaart ze als een aanslag op haar kookkunsten. Ons Veronique, dat is een pak lastiger. Met een boek of dvd moet ik niet afkomen, dat koopt ze zichzelf. Een huishoudapparaat zoals een stofzuiger, ziet ze als een affront. Een koffiezetmachine is ook geen cadeau in haar ogen, want dat heb je nodig om de dag te beginnen. Wat dan wel? Het is elk jaar opnieuw dansen op een slappe koord, maar het is me tot nu toe altijd al gelukt om haar te verrassen. Hout vasthouden!

Cédric en Louise zijn dan weer eenvoudig. Die twee geven me altijd een lijstje. Soms koop ik het allemaal, maar dat levert me de banbliksems op van hun ouders. Gelijk hebben ze, ik moet ze niet zo hard verwennen. Maar het zijn mijn kleinkinderen en dus doe ik het toch!

Eigenlijk trek ik me op zo een moment niets aan van wat Peter en Veronique zeggen. Net zoals ik me op de laatste zondag voor kerstmis ook niets aantrek van de kou die als een pitbull in mijn gezicht bijt. Want de gedachte aan al die glunderende gezichten houdt me warm.

Tot volgende week! En alvast een prettige kerst gewenst.

Ontdek meer over Familie

Meer video's van Familie

25min
Vr, 15/12/2017
29min
Vr, 15/12/2017
25min
Do, 14/12/2017
27min
Do, 14/12/2017
24min
Wo, 13/12/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Seizoen 27

Seizoen 21

Over Familie

In 'Familie' wordt het wel en wee van de familie Van den Bossche en hun familiebedrijf gevolgd. Oorspronkelijk hadden de Van den Bossches een elektronicabedrijf, maar ondertussen leidt de familie ook een holding waarin een confectieketen en enkele broodjeszaken zijn opgenomen. Maar ook de persoonlijke levens van de Van den Bossches worden op de voet gevolgd. Bomma Anna en al haar kinderen en kleinkinderen maakten doorheen de tijd al heel wat mee en het ziet er niet naar uit dat hun levens binnenkort wat rustiger zullen worden.

Alle afleveringen van Familie kan je hier volledig gratis herbekijken.

Personages

Extra