Milieubewust in je wagen

15/01/2010 - 16:30

Een groot deel van de broeikasgassen zijn afkomstig van uitlaatgassen. Met deze tips kan je probeer toch zo ecologisch mogelijk te rijden met je wagen.

In ongeveer drie uur kan je met de wagen van de ene kant van België naar de andere rijden. Toch staan we soms uren aan te schuiven in de file. In die tijd kan je heel wat doen om groener te rijden.

- Als het warm wordt in de wagen, draai dan even je raampje open. Als je de airco aanzet, verbruik je 10% meer benzine.

- Als je op de autosnelweg 90 km/u rijd, in plaats van 120 km/u vervuilen je uitlaatgassen maar de helft van gewoonlijk.

- Eco-driving is een defensieve en anticiperende autorijstijl die de verkeersveiligheid verhoogt en je CO2-uitstoot verlaagt. Enkele tips: laat je gaspedaal los wanneer je een kruispunt nadert, rem op de motor en haal je fietsdrager van het dak wanneer je geen fietstrip hebt gepland, want zo'n rek doet je tot 30 procent meer brandstof verbruiken.

- als je op de autosnelweg bent, schakel dan je cruise control in, dat helpt je om je uitstoot te beperken.

- Schakel je motor uit als je staat te wachten voor een spoorweg of brug.Als je langer dan 30 seconden moet stilstaan met de wagen is het voordeliger om de motor stil te leggen.

- Wagens die minder dan 105 gram CO2 uitstoten per kilometer, worden enorm veel verkocht. Handig om weten is dat deze modellen een overheidskorting van 15% genieten.

- Biobrandstoffen zijn beter voor het milieu, maar nemen grondstoffen weg van de voedselmarkt. In 2007 was de prijs van tortilla's in Mexico zelfs met 400 procent gestegen omdat er veel vraag was naar maïs om biobrandstof mee te vervaardigen.

-Als je met een dieselwagen rijdt, laat dan zeker een roetfilter plaatsen. Deze filter houdt 30 tot 50% van het roet tegenhouden. Tegenwoordig betaalt de overheid de premie voor de plaatsing hiervan al na twee maanden terug.

Ontdek meer over Archief