Milieuvriendelijke kleding

Ook al sta je er niet bij stil, kan je kleerkast ook meehelpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hier krijg je alvast enkele tips voor een milieuvriendelijke garderobe.

- Katoen is een natuurlijk product en daarom wordt vaak gedacht dat het goed voor de natuur is. Maar de katoenindustrie is één van de grootste vervuilers: op katoenplantages worden bijzonder veel pesticiden gebruikt, voor de productie van één non-bio T-shirt moeten boeren zelfs één kop gif in het rond spuiten. Als je kan, kies je dus beter voor biologisch katoen, want biokatoenboeren gebruiken geen kunstmest of ontbladeringsmiddelen. Biokatoen wordt bovendien zachter bij elke wasbeurt, en is daarom de perfecte stof voor babykleertjes.

- Eco-shoppen wordt hoe langer hoe leuker en gemakkelijker. Veel grote merken hebben al een ecologische kledinglijn. Onder meer H&M, Levi's, Etam, Citizens of Humanity, Ecolena en Vero Moda bieden hun klanten een biologisch verantwoorde kledinglijn aan. Maar er zijn intussen ook zelfs schoenenmerken die hun grondstoffen uit gerecycleerde materialen halen.

- De enige synthetische stof die van de natuur houdt, is fleece. De zachte stof wordt gemaakt op basis van gerecycleerde plastic flessen. Hij moet niet gestreken worden en droogt snel.

- Ga voor al je kleding op zoek naar natuurlijke stoffen zoals wol, zijde, linnen, hennep en zelfs jute. Synthetische stoffen zijn slechter voor het milieu en ze 'ruiken' sneller als je ze een tijdje aanhebt.