Evolutiekas

18/03/2010 - 16:33

Jean gaat naar de Evolutiekas in de Nationale Plantentuin van Meise.
In de Evolutiekas wordt de volledige geschiedenis van het Plantenrijk verteld. Elke geologisch periode en elke plantengroep komt aan bod. Van de vroegste landplanten tot de meeste recente plantengroepen zoals de orchideeën. Natuurlijk is het verhaal van de evolutie niet compleet, ook vandaag nog werken wetenschappers verder om onze kennis te verdiepen en uit te breiden, maar de nieuwe kas geeft een zeer volledig beeld van de actuele kennis.

De kas is zeker niet alleen een instrument voor studenten plantkunde, ze is gericht op iedereen. Wetenschappelijk vakjargon werd zoveel mogelijk vermeden, zonder echter de correctheid in het gedrang te brengen. Het geheel van de kas met de mistinstallatie, een glazen brug, een geologische wand, reconstructies van uitgestorven oerbomen en zelf sporen van dinosauriërs maakt het onderwerp toegankelijk voor iedereen.

Tijdens een wandeling doorheen de kas trekt de bezoeker door de dampende wouden van het steenkooltijdperk, hij ziet hoe de eerste plantjes op land probeerden de overleven. Misschien sluipen er nog dinosauriërs achter de palmvarens? En plots, tussen alle tinten groen, ontvouwt zich de eerste bloem. Elke stap die de bezoeker neemt voert hem doorheen miljoen jaren van de tijd. De evolutiekas is een reis langs de planten uit een onvoorstelbaar ver verleden, een reis terug naar het begin van de tijd.

De kernboodschap van de evolutiekas is actueler dan ooit. Planten zijn onmisbaar voor alle leven op het land. Maar vandaag vernietigt de mens op grote schaal planten, we zagen letterlijk de tak af waarop we zitten. We leggen de bijl aan de levensboom die ons voedt en beschermt. Het Plantenrijk bestaat al 450 miljoen jaar maar in de laatste 500 jaar hebben we het zware schade toegebracht. Hoog tijd om het tij te keren.

Selaginella species
Equisetum giganteum (reuzenpaardenstaart)
Cyathea australis (boomvaren)
Cycas revolute (palmvaren)
Agathis macrophylla   
Araucaria species (slangenden)

Info:

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 Meise
tel 02/ 260 09 70
www.plantentuinmeise.be

Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be

Ontdek meer over Archief