Everzwijnenplaag in Vlaanderen

Dinsdag 27 november - Ze leken zo goed als uitgestorven in onze Vlaamse bossen. Maar de everzwijnen zijn terug! En dat zullen we geweten hebben. Op enkele jaren tijd is de sterk stijgende populatie in Limburg en West-Vlaanderen uitgegroeid tot een plaag voor mens en natuur.

Jos Meesters, landbouwer in Zutendaal: “Het ziet er zeker niet naar uit dat het zal verbeteren. In het allerbeste geval zal de schade volgend jaar hetzelfde zijn als dit jaar. Wij houden ons hart vast. De schade aan onze gewassen loopt nu al op tot 100.000 euro”.

Everzwijnen doen zich te goed aan landbouwgewassen. Bovendien kweken ze aan een razend tempo en mensen die te dicht bij een big komen, zullen het geweten hebben. Jos Lijnen uit Houthalen, mocht dit ondervinden: “Plots hoor ik geruis en opeens zie ik een zevental everzwijnen recht op ons af komen. Het ging allemaal zo snel, mijn hond werd gebeten. Het was een fractie van een seconde en de beesten zijn allemaal doorgelopen.”

Overdraagbare ziektes, verkeersongevallen en een ramp voor vele boeren. De jacht op het everzwijn is open. In Vlaanderen zijn er dit jachtseizoen al meer dan 400 afgeschoten. Maar de beesten zijn slim en schuw. De jagers hopen dat ze mogen rekenen op soepelere jachtregels. Maar volgens Rudi Oyen van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder zijn de jagers niet de redders maar wel de oorzaak van het probleem. Volgens hem worden tamme everzwijnen illegaal in de natuur uitgezet…door jagers zelf : “We moeten niet de hele jagerij stigmatiseren. Het zijn enkelingen die dit doen. Met welke bedoeling? Door een toename van het everzwijnenbestand, hopen de jagers op een soepeler reglementering om ze af te schieten. Zelfs ’s nachts. “