Eten in Nederland

10/02/2010 - 12:20

Eten in Nederland. Sommige mensen durven het. Mij valt het gewoonlijk tegen. Meer Nederlandse restaurants krijgen meer sterren, dat is waar, om meer Michelinboeken te kunnen verkopen natuurlijk. Maar er is beterschap. Deze boeken kunnen helpen. Want natuurlijk zijn er Nederlanders die kunnen koken.
 
* Het boek De Telegraaf Restaurant Gids 300 Toprestaurants in Nederland aan tafel met Ton de Zeeuw (Karakter Uitgevers, 17,85) geeft een vlot te lezen overzicht van goede restaurants. De Zeeuw heeft ervaring genoeg, hij schrijft uitstekend en doet gewoon. Interieur- en buitenfoto's van de zaken en/of van de koks/eigenaars. Prima. Dit boek is een houvast. Nergens zijn negatieve geluiden te lezen om de eenvoudige reden dat slechte restaurants het boek niet haalden. Hij wil "...een breed beeld van onze cuisine. Die inmiddels, dat moet nu toch wel bekend zijn, tot de beste van Europa behoort". Als ik dat als Belg in Frankrijk vertel, beginnen ze daar niet eens te lachen. Met nederige excuses aan het adres van grootmeester Sergio Herman. Nog nooit van mijn leven heb ik zo goed gegeten als in Oud Sluis.
 
* De recepten van Berthe Meijer verschenen jarenlang in NRC Handelsblad. De eerste druk van De avontuurlijke keuken (Uitgeverij Bert Bakker) verscheen al in 1988. Het is trouwens een boek zonder foto's. Je kan de 600 (!) recepten allemaal voor elkaar krijgen met de handige, eenvoudige uitleg van Meijer. Ze rangschikt de recepten per maand, rekening houdend met de verkrijgbare producten. De uitleg is echt zo stap-voor-stap duidelijk dat iedereen aan elk recept durft te beginnen.
 
* "Hoewel je het je gemakkelijk kunt maken en jus uit een pakje ook best lekker is, kun je ook zelf jus maken. Het is echt heel makkelijk, en als je lekker veel maakt, kun je het ook per portie invriezen en er langer plezier van hebben". Tsja, het zal nooit lukken met dit soort kookboeken in Vlaanderen. Jeroen De Zweeuw zal zijn publiek wel kennen. Interessant is dat hij zijn eigen inzichten gewoon op tafel gooit: zelf ketchup of mosterd maken, soepen met gepofte look, fazant uit de oven met zuurkool, houtduif met linzen, ragout van Hollandse garnalen -op de foto lijken de garnalen doodgevroren in kikkerdril-, eend met pruimen zowaar, het konijn was gaan lopen vermoed ik, gewoon lekkere mosselen -De Zeeuw doet wortelen! bij de mosselen én visbouillon! Bwèkkes.
Kortom, Jeroen De Zeeuw, Lekker en eerlijk koken in alle seizoenen (Forum, 19,95).
 
* "Schelvis is een heel magere vis, die mag dus best de frituur in". Ik kan er niet aan doen, mijn oog valt er op. Het staat bij lekkerbekje met mosselen en gesmoorde bospeen. Wéér wortelen bij mosselen, waar halen ze het toch? De Pastinaeck De ontdekking van oer-Hollandse gerechten in meer dan 80 recepten (De Boekenmakers, 24,95) is een receptenboek van Lie en Rianne van restaurant De Pastinaeck in Amersfoort. Ze wonnen het tv-programma Mijn Tent is Top. In het centrum van de belangstelling staan groenten als pastinaak, aardpeer, raapstelen en vergeten vlees als runderstaartstuk en bavette.
Een vrolijk kookboek dat beter is dan je aanvankelijk zou denken. En geestig. Advocaatje maken? Nou, advocaat is vla met een tic. Hollandse fijnbekkerij zou ik zo zeggen.
 
* "Recepten uit grootmoeders tijd met een eigentijdse twist, de zogenaamde Blond-factor". Dit moet een Nederlands boek zijn. Dat maakt de titel ook vrij duidelijk: Hollandse happen Lekkers uit de Delfts Blonde keuken (Kosmos). Recepten van Cecile Thijssen en tekeningen van Blond Amsterdam. "Een zelfgemaakt kroketje op je brood, een dito bitterbal bij de borrel en een pasteitje als voorafje". Smeuïge mayo met een smaakje, snelle soep (dingen uit de kast, plus een blikje champignons!), blote billetjes in het gras (stampot van snijbonen en witte bonen), snoeiharde snert, aardappelsoep, roze bibberpudding. Voor Nederlandse kinderen, dat mag duidelijk zijn stilaan.
 
9 februari 2010

Ontdek meer over Archief