Enthousiasme niet genoeg voor restaurant Picasso

Katerina en haar partner Peter baten al vijf jaar, met veel enthousiasme, restaurant Picasso in Merelbeke uit. Hoewel Katerina een diploma boekhouden heeft, beschouwt ze klanten bedienen als de job van haar leven. Ze vindt zelfs dat ze voor dit vak is geboren. Peter staat in de keuken. Hij werkte vroeger als banketbakker en heeft geen opleiding als kok genoten. Zijn keukenhulp Ali heeft dat wel.

Ondanks hun enthousiasme en hun ambitie draait de Picasso niet zoals het hoort. De vernieuwde zaak trekt amper volk en de culinaire reputatie van de Picasso is niet je dat. Sterrenchef Stéphane Buyens is vastbesloten om de Picasso een nieuwe creatieve en lucratieve toekomst te geven.

Bij een eerste kennismaking met het bruisende koppel, is het niet meteen duidelijk wat er mis is. De zaak oogt gezellig en Katerina ontvangt de klanten met een brede glimlach. Maar als Stéphane Buyens de gerechten van Peter proeft, komt de aap uit de mouw. Bij elke hap wordt duidelijk dat de kok van de Picasso zondigt tegen zowat alle regels van de kookkunst. Zo serveert hij tongschar terwijl er tongrolletjes beloofd waren op de menukaart. De pepersaus is zo dik dat een lepel erin blijft rechtstaan en de galgbrochette, de specialiteit van de Picasso, blijkt een smakeloos allegaartje van verschillende vleessoorten.

Chef Buyens staat voor een gigantische opgave. Hij wil van de Picasso een goede brasserie maken met een uitstekende keuken. Maar dan moet hij Peter wel eerst heel wat productenkennis en kooktechnieken bijbrengen. De chef ontwerpt een volledig nieuwe menukaart en stap voor stap probeert hij van Peter een betere kok te maken. Voor sterrenchef Stéphane Buyens is falen geen optie.

Net voor de opening van de vernieuwde Picasso laat hij Peter z’n kookkunsten demonstreren in hotelschool Ter Duinen. De genodigden zijn niet de eerste de beste. Vier meesterkoks, onder wie een collega tweesterrenchef van Stéphane Buyens, gaan de gerechten van Peter proeven en beoordelen. Slaagt Peter voor deze ultieme kooktest?