Een ijskoud avontuur

Zondag 13 december om 20.35
Voor 5 bekende Vlamingen en 5 bekende Nederlanders start bij vtm een ijskoud avontuur in Noorwegen.

Op deze zware tocht zullen de 10 kandidaten mekaar nodig hebben om zover mogelijk te komen. Ze moeten bergen en gletsjers beklimmen, ravijnen trotseren en afdalen in diepe fjorden. Maar slechts 2 van hen zullen de Noordkaap bereiken en strijden om de overwinning.

Keiharde confrontatie
De eerste confrontatie met Noorwegen is meteen keihard. Het avontuur begint voor elke deelnemer met een sprong uit een helikopter in het ijskoude water. Ze moeten naar de oever zwemmen en daar wachten hen 2 Noorse tenten, lavvo’s genoemd, waar ze kleding en materiaal vinden voor hun barre trektocht naar de Noordkaap. Ze krijgen thermische kledij, warme slaapzakken en alles wat ze nodig hebben om temperaturen tot makkelijk min 20 graden te trotseren.

19 kilometer
Vervolgens wacht hen een tocht naar hun basiskamp. De deelnemers moeten 19 kilometer lopen, bergop, over stenen en rotsen… met elk een loodzware rugzak van 50 kilogram. Al snel blijkt dat niet iedereen tegen hetzelfde tempo loopt en dat ook het gewicht niet gelijkmatig verdeeld is. Thomas en Stan dragen bovenop hun rugzak bovendien ook nog de zware tent.

Racen met hondensledes
Bij de eerste competitieproef worden de 10 deelnemers verdeeld in 2 teams. Beide teams nemen het tegen elkaar op in een wedstrijd ‘racen met hondensledes’. De eerste ronde is een estafette. Het winnende team van deze estafette gaat naar de finale. In die finale moeten de kandidaten individueel tegen elkaar racen. De winnaar van de finale race wint de immuniteit en kan niet worden weggestemd bij de eliminatie. De deelnemers ondervinden al snel dat het besturen van een hondenslee uiterst ingewikkeld en gevaarlijk is. De honden zijn erg eigenzinnig. Met als gevolg dat menige slede kantelt en de deelnemers hard met de besneeuwde ondergrond in aanraking komen.

Eliminatie
Na de competitie krijgen de deelnemers te horen dat diezelfde dag nog één van hen '71° Noord' moet verlaten. Het nieuws van de nakende eliminatie slaat in als een bom. De sfeer is bedrukt. Niemand weet zich een houding te geven. Eén ding is duidelijk: niemand wil naar huis. De vraag is hoe de Vlamingen en Nederlanders gaan stemmen. Vormen ze een front of spelen ze het spel ieder voor zich?