Examenstress voor Julie

12/08/2011 - 15:27

In de 10de aflevering van ‘De Nieuwe Garde’ zijn de laatste weken van het schooljaar aangebroken op hotelschool Spermalie. De examenperiode staat voor de deur en dat zadelt de leerlingen met stress op. Om de spanning te breken, trekken de eerstejaars naar zee om uit te waaien. Ook op het internaat vinden de leerlingen allerlei manieren om te ontstressen van al het studeren. Voor Julie zijn het de allereerste examens en ze is best zenuwachtig voor haar praktijktest. Slaagt ze erin de ingrediënten van de verschillende sauzen op te sommen? Ondertussen worden Jef en Niels in een ander lokaal ondervraagd over hun productkennis.

De stage van Edward en Benjamin in Frankrijk zit erop. Na vier weken keren ze terug richting België, maar er volgt nog een laatste test. Edwards ouders zijn de laatste avond te gast in het hotel en willen uiteraard proeven van de kookkunsten van hun zoon. En ze zijn ook benieuwd naar Edwards activiteiten buiten de hotelkeuken.

Thomas loopt zijn stage in Le Fox, het sterrenrestaurant van Stéphane Buyens. De topchef aarzelt niet om de jonge kok het vuur aan de schenen te leggen en test zijn productkennis. Thomas bijt door en zijn inzet ontgaat ook zijn collega’s niet.

Terug in België staat Edward en Benjamin nog het praktijkexamen te wachten. Terwijl Edward een heel diner bereidt voor een jury, staat Benjamin in de zaal. De spanning loopt hoog op wanneer blijkt dat Edward de voormalige souschef van Sergio Herman aan zijn tafel heeft zitten. In de zaal loopt alles op wieltjes, want Benjamin weet de vrouwelijke gasten weer erg te charmeren.

'De Nieuwe Garde', dinsdag om 21.45

Ontdek meer over De Nieuwe Garde

De nieuwe garde programma info

In ‘De Nieuwe Garde’ wordt gedurende een volledig schooljaar (september 2010 – juli 2011) het reilen en zeilen gevolgd binnen hotelschool Spermalie. Dat is een wereld op zich, met de allerkleinsten die hun eerste stapjes in de keuken zetten en de tieners die een hoogstaande horeca-opleiding op internationaal niveau krijgen, met het leven in een internaat waar dezelfde standaard wordt geëist en met de leraars en opvoeders die zich met hart en ziel inzetten voor de sterrenchefs van morgen.

In ‘De Nieuwe Garde’ krijgt de kijker een goed beeld van de stress in de keuken, de veeleisende etiquette in de zaal en het leven in het internaat. Negentig procent van de leerlingen woont dag en nacht samen in Spermalie, dat vergeleken kan worden met een dorp waar praktisch de klok rond wordt gewerkt. Zowat elke dag zijn er speciale buitenschoolse activiteiten, waarbij de leerlingen van Spermalie voortdurend uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen : opdienen tijdens de EU-top, koken voor 80 ambassadeurs die op bezoek komen, enz. Daarnaast worden de 5de-, 6de- en 7de-jaars gevolgd op hun stages in binnen- en buitenland. Dit alles eist een ijzeren discipline. Maar met een warm hart.