De studenten geven het beste van zichzelf op stage

08/08/2011 - 17:21

Het schooljaar loopt stilaan ten einde op hotelschool Spermalie. De laatstejaarsstudenten maken zich klaar om op stage te vertrekken en dat valt voor de ene al beter mee dan voor de andere.

Enkele weken geleden leerde Julie van chef Sablain al de kneepjes van het vak tijdens haar eerste banket. Vandaag mag ze een dagje met hem meelopen in het tweede jaar. Ze ondervindt dan ook aan den lijve wat haar volgend schooljaar te wachten zal staan en verdiept zich in de wondere wereld van de benjaminsaus… of was het bechamelsaus?

Edward vertrekt naar Normandië om er zes weken stage te volgen in een Frans hotel met klasserestaurant. Gelukkig hoeft hij de verre reis niet in zijn eentje af te leggen, maar kan hij rekenen op zijn medestagiair Benjamin. Het duo heeft afgesproken in het station van Brussel-Zuid en heeft een strak schema voor de boeg. Eén trein missen en alles loopt in het honderd. Het angstzweet breekt de jongens dan ook uit wanneer de Thalys plots tot stilstand komt wegens technische problemen…


Hotelschool Spermalie biedt haar studenten ook de mogelijkheid om een extra specialisatiejaar te volgen dat deuren opent in de topgastronomie. Een van de leerlingen uit dit zevende jaar is Thomas, die afgelopen lente het beste van zichzelf gaf in ‘De Keuken van de Meester’. Voor hem breekt een stresserende dag aan, want Thomas moet samen met enkele medestudenten het examenbanket trotseren. Vervolgens komt hij te weten in welke klassezaak hij zijn allerlaatste stage zal lopen.

Het is al een stuk in de namiddag wanneer de trein van Edward en Benjamin uit Parijs eindelijk het dorpje Deauville in Normandië bereikt. Het hotel waarin ze stage zullen lopen bevindt zich in Villersville, een oud vissersdorpje op een boogscheut van Honfleur. Edward zal er het keukenteam vervoegen, terwijl Benjamin in de zaal aan de slag gaat. En hij valt al meteen in de smaak bij de klanten…

Dinsdag om 21.45 bij vtm

Ontdek meer over De Nieuwe Garde

De nieuwe garde programma info

In ‘De Nieuwe Garde’ wordt gedurende een volledig schooljaar (september 2010 – juli 2011) het reilen en zeilen gevolgd binnen hotelschool Spermalie. Dat is een wereld op zich, met de allerkleinsten die hun eerste stapjes in de keuken zetten en de tieners die een hoogstaande horeca-opleiding op internationaal niveau krijgen, met het leven in een internaat waar dezelfde standaard wordt geëist en met de leraars en opvoeders die zich met hart en ziel inzetten voor de sterrenchefs van morgen.

In ‘De Nieuwe Garde’ krijgt de kijker een goed beeld van de stress in de keuken, de veeleisende etiquette in de zaal en het leven in het internaat. Negentig procent van de leerlingen woont dag en nacht samen in Spermalie, dat vergeleken kan worden met een dorp waar praktisch de klok rond wordt gewerkt. Zowat elke dag zijn er speciale buitenschoolse activiteiten, waarbij de leerlingen van Spermalie voortdurend uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen : opdienen tijdens de EU-top, koken voor 80 ambassadeurs die op bezoek komen, enz. Daarnaast worden de 5de-, 6de- en 7de-jaars gevolgd op hun stages in binnen- en buitenland. Dit alles eist een ijzeren discipline. Maar met een warm hart.