De leerlingen maken kennis met hun nieuwe school

10/06/2011 - 14:52

In de eerste aflevering van ‘De Nieuwe Garde’ ontdekken we de grote hotelschool Spermalie door de ogen van de allerkleinsten. Eén van hen is Julie (12j). Zij droomt er luidop van om ooit een sterrenzaak te beginnen. Maar de ontnuchtering is groot wanneer ze haar allereerste uitdaging op school tegemoet gaat: de bereiding van de koningin der Belgische sauzen of mayonaise. Dat een ei uit een kip voortkomt weet elke leerling, maar hoe je er een moet breken, en welke ingrediënten je moet toevoegen voor een perfecte mayonaise is een ander paar mouwen. Wat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, is voor de jonge Julie een groot obstakel. Mayonaise maken is nooit meer hetzelfde als je Julie aan het werk ziet.

Ook voor Remy (12j), die op het jongensinternaat zijn eigen plekje zoekt tussen zijn leeftijdsgenoten, is het aanpassen. Hij is een bijzondere jongen, met een bak vol ambities. Niet alleen droomt hij ervan om in de horeca aan de slag te kunnen, hij heeft ook talenten als performer van Michael Jackson. Zijn eerste kennismaking met het vak, is een les in zaaletiquette en ‘tafel dekken’. Hij wordt geconfronteerd met zichzelf. Kan hij aan de hoge eisen voldoen die hotelschool Spermalie oplegt? Een ijzeren discipline, een perfect uniform en een tafel dekken volgens de regels van de kunst?

Ontdek meer over De Nieuwe Garde

De nieuwe garde programma info

In ‘De Nieuwe Garde’ wordt gedurende een volledig schooljaar (september 2010 – juli 2011) het reilen en zeilen gevolgd binnen hotelschool Spermalie. Dat is een wereld op zich, met de allerkleinsten die hun eerste stapjes in de keuken zetten en de tieners die een hoogstaande horeca-opleiding op internationaal niveau krijgen, met het leven in een internaat waar dezelfde standaard wordt geëist en met de leraars en opvoeders die zich met hart en ziel inzetten voor de sterrenchefs van morgen.

In ‘De Nieuwe Garde’ krijgt de kijker een goed beeld van de stress in de keuken, de veeleisende etiquette in de zaal en het leven in het internaat. Negentig procent van de leerlingen woont dag en nacht samen in Spermalie, dat vergeleken kan worden met een dorp waar praktisch de klok rond wordt gewerkt. Zowat elke dag zijn er speciale buitenschoolse activiteiten, waarbij de leerlingen van Spermalie voortdurend uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen : opdienen tijdens de EU-top, koken voor 80 ambassadeurs die op bezoek komen, enz. Daarnaast worden de 5de-, 6de- en 7de-jaars gevolgd op hun stages in binnen- en buitenland. Dit alles eist een ijzeren discipline. Maar met een warm hart.