Zenuwen swingen de pan uit in 'De Nieuwe Garde'

18/07/2011 - 08:42

De Spermalie-studenten zitten intussen een half jaar op de schoolbanken. De proefperiode is dus definitief voorbij. Voor de leerlingen van het eerste jaar breekt de langste, vermoeiendste en meest stresserende schooldag van het jaar aan. Onder leiding van meneer Holthof, coördinator van de evenementen, en chef Sablain moeten zij een groot banket verzorgen voor meer dan driehonderd gasten, onder wie hun eigen familie. Voor Julie en haar klasgenootjes betekent dit de eerste grote stap in het horecavak en de zenuwen swingen dan ook uit de pan. Ze staat vandaag met de chefs achter het fornuis en valt van de ene verbazing in de andere. 

De ‘oudere garde’ komt te weten welke stageplaats zij toebedeeld krijgen. Die beslissing ligt in handen van de klassenraad, maar het is stagebegeleider meneer Van Imschoot dit het goede, of voor sommige studenten minder goede, nieuws mag meedelen. Niels blaakt van ambitie en wil graag stage lopen in een sterrenrestaurant. Zijn goede vriend Jef wil de praktijk opsnuiven in het buitenland. De klasgenoten beseffen allebei dat dat nu net de stageplaatsen zijn die niet voor het grijpen liggen… 

'De Nieuwe Garde', dinsdag 19 juli om 21.35

Ontdek meer over De Nieuwe Garde

Nieuwe fragmenten

De nieuwe garde programma info

In ‘De Nieuwe Garde’ wordt gedurende een volledig schooljaar (september 2010 – juli 2011) het reilen en zeilen gevolgd binnen hotelschool Spermalie. Dat is een wereld op zich, met de allerkleinsten die hun eerste stapjes in de keuken zetten en de tieners die een hoogstaande horeca-opleiding op internationaal niveau krijgen, met het leven in een internaat waar dezelfde standaard wordt geëist en met de leraars en opvoeders die zich met hart en ziel inzetten voor de sterrenchefs van morgen.

In ‘De Nieuwe Garde’ krijgt de kijker een goed beeld van de stress in de keuken, de veeleisende etiquette in de zaal en het leven in het internaat. Negentig procent van de leerlingen woont dag en nacht samen in Spermalie, dat vergeleken kan worden met een dorp waar praktisch de klok rond wordt gewerkt. Zowat elke dag zijn er speciale buitenschoolse activiteiten, waarbij de leerlingen van Spermalie voortdurend uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen : opdienen tijdens de EU-top, koken voor 80 ambassadeurs die op bezoek komen, enz. Daarnaast worden de 5de-, 6de- en 7de-jaars gevolgd op hun stages in binnen- en buitenland. Dit alles eist een ijzeren discipline. Maar met een warm hart.