Leerlingen onder de indruk van de kansarmen

27/06/2011 - 15:39

 

In de derde aflevering van ‘De Nieuwe Garde’ is de grote dag aangebroken voor meneer Holthoff en zijn leerlingen. Samen zullen ze schitteren tijdens de EU-top in Brussel. Voorbij de staatsveiligheid van het Koninklijk Paleis komen, blijkt echter niet zo evident te zijn. De toegangsbadge van meneer Holthoff is, samen met die van veertien studenten, nog niet in orde. Bovendien zijn de veiligheidsvoorschriften uitermate streng, waardoor hij van het kastje naar de muur wordt gestuurd…

Terwijl de laatstejaarsstudenten "de groten der aarde" bedienen tijdens de EU-top, bezorgen de leerlingen van het vierde jaar de minderbedeelden een onvergetelijke avond bij Poverello in Brugge. De leerlingen maken er kennis met een andere wereld, een wereld waarin gastronomie en etiquette ver te zoeken zijn. “Ieder jaar gaan wij met Spermalie naar Poverello omdat wij onze leerlingen bewust willen maken van de luxe waarin ze leven. We willen hen wijzen op het feit dat er ook mensen zijn die het met minder middelen moeten stellen, en niet alleen in Afrika, maar ook in Brugge. Vandaag is het aan onze vierdejaarsstudenten om voor hen een lekkere warme maaltijd klaar te maken”, aldus Walter Lanckmans, Coördinator Keukenpraktijk.

Tussen Kyelle en haar vriendinnen zijn de gemoederen bedaard en hun onderlinge band wordt aangesterkt tijdens de uitstap naar Poverello. De leerlingen zijn onder de indruk van de dankbaarheid van hun gasten en kunnen rekenen op een overdonderend applaus.

De leerlingen van het eerste jaar maken zich op voor het eerste oudercontact. Daar hoort naar goede gewoonte een diner bij voor de ouders en dat wordt georganiseerd door de troepen van meneer Holthoff. Het team heeft al bewezen dat geen uitdaging hen te groot is en is er dus rotsvast van overtuigd ook dit banket voor 200 personen tot een goed einde te brengen.

Dinsdag 28 juni om 21.20

 

Ontdek meer over De Nieuwe Garde

Nieuwe fragmenten

De nieuwe garde programma info

In ‘De Nieuwe Garde’ wordt gedurende een volledig schooljaar (september 2010 – juli 2011) het reilen en zeilen gevolgd binnen hotelschool Spermalie. Dat is een wereld op zich, met de allerkleinsten die hun eerste stapjes in de keuken zetten en de tieners die een hoogstaande horeca-opleiding op internationaal niveau krijgen, met het leven in een internaat waar dezelfde standaard wordt geëist en met de leraars en opvoeders die zich met hart en ziel inzetten voor de sterrenchefs van morgen.

In ‘De Nieuwe Garde’ krijgt de kijker een goed beeld van de stress in de keuken, de veeleisende etiquette in de zaal en het leven in het internaat. Negentig procent van de leerlingen woont dag en nacht samen in Spermalie, dat vergeleken kan worden met een dorp waar praktisch de klok rond wordt gewerkt. Zowat elke dag zijn er speciale buitenschoolse activiteiten, waarbij de leerlingen van Spermalie voortdurend uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen : opdienen tijdens de EU-top, koken voor 80 ambassadeurs die op bezoek komen, enz. Daarnaast worden de 5de-, 6de- en 7de-jaars gevolgd op hun stages in binnen- en buitenland. Dit alles eist een ijzeren discipline. Maar met een warm hart.