Koekjes voor bij de koffie (18/04)

13/04/2012 - 14:11

De klassieker van de week: bokkenpootjes

 Net zoals de voorbije weken, moeten de bakkers hun know-how etaleren met een échte patisserieklassieker: bokkenpootjes. Maar daar wordt niet elke kandidaat warm van. Sofie en Bernard hebben nochtans hun redenen om net dit koekje uit te kiezen om de capaciteiten van de amateurbakkers te testen. Chocolade tempereren, een spuitzak hanteren, eiwit opkloppen: handelingen die kennis van zaken vereisen. En dat allemaal zonder recept, maar enkel met een ingrediëntenlijst als leidraad. Vooral voor creatieve geest Roger blijkt zo’n opgelegde proef, steeds een uitdaging. 

Slagen de bakkers erin macarons te maken?

Gelukkig mogen de amateurbakkers in de volgende test hun creativiteit de vrije loop laten. Na de cupcakes en whoopies van vorige week, is het nu tijd voor een koekjesbuffet van speculaas, zandkoekjes en oh-zo-gevreesde macarons. Als ervaringsdeskundige weet Bernard maar al te goed wat de valkuilen zijn voor het maken van dit prestigieuze koekje. “De perfecte macaron heeft een krokant laagje vanbuiten en is lekker zacht – moelleux – vanbinnen”, legt hij uit.  Maar ook de ogenschijnlijk makkelijkere zandkoekjes en speculazen zorgen voor zweethandjes bij tal van kandidaten. 

Ontdek meer over De MeesterBakker

Nieuwe fragmenten

De Meesterbakker programma info

Bloem, suiker, eieren, boter en baktalent dat zijn de hoofdbestanddelen van De MeesterBakker, waarin Rani De Coninck op zoek gaat naar Vlaanderens meest getalenteerde thuisbakker. Twaalf kandidaten met een passie voor bakken, die zorgvuldig werden geselecteerd uit meer dan 700 inschrijvingen, duiken gedurende tien weken in hun receptenboek en pakken uit met hun oventalenten. De jongste bakker is 23 jaar, de oudste is 60...

In een vriendschappelijke sfeer nemen ze het tegen elkaar op in tien afleveringen die telkens een andere bakdiscipline behandelen: van taarten, cakes en koekjes, over brood en ontbijtkoeken, tot Brusselse wafels. De bakkers moeten van alle markten thuis zijn willen ze de professionele jury overtuigen van hun kunnen. De jury, dat zijn Bernard Proot, eigenaar van de klassezaak DelRey in Antwerpen en één van Vlaanderens meest befaamde toppatissiers, en Sofie Dumont, succesvol restaurateur, tv-patissier, gezicht van ‘Goe Gebakken’ én schrijfster van twee culinaire bestsellers.

Extra