Jury

22/03/2012 - 15:29

Chef-kok Sofie Dumont werkte na haar koksopleidingen en specialisatiejaar desserten enkele jaren voor de gerenommeerde Brusselse chocolatier Wittamer. In 2002 won ze de Prix Mandarine Napoléon voor ‘Beste Dessert’. In 2007 nam ze samen met een zakenpartner het gastronomische restaurant Les Eleveurs in Halle over, waar ze zelf achter de kookpotten staat. Voor haar verdiensten werd ze in 2009 door het culinair maandblad Ambiance verkozen tot ‘Lady Chef of the Year’.

Haar bekroningen leverden Sofie Dumont heel wat media-aandacht op. Ze had even een kookrubriek op de radiozender MNM, maar schakelde al snel over naar televisie met twee seizoenen van ‘Goe Gebakken’ op VT4. Van dit bakprogramma bracht Sofie bovendien ook twee bestsellers uit. In De MeesterBakker zetelt ze in de jury en wil ze haar passie voor bakken delen met Vlaanderens meest gepassioneerde hobbybakkers. Bakken leeft, en daar is Sofie ontzettend blij mee.

 

Toppatissier Bernard Proot groeide op in een West-Vlaamse bakkerij en spendeerde als kind al zijn vrije tijd in het atelier. Om zo veel mogelijk te kunnen bijleren, wisselde Bernard als jonge patissier elk half jaar van werkplaats. Hij werkte onder andere bij Wittamer, Le Nôtre en DelRey. Bij deze laatste is hij uiteindelijk teruggekeerd als chef-patissier, om vervolgens de zaak in 1983 over te nemen en uit te bouwen tot een gerenommeerde klassezaak. DelRey heeft, naast de zaak in Antwerpen, nog vier vestigingen, waarvan drie in Japan.

Bernard is met DelRey bovendien de enige Vlaming die lid is van ‘Relais desserts’, een professionele organisatie die de grootste namen uit de patisserie verenigt. Meermaals per jaar komen ze samen en wisselen ze nieuwe ideeën voor producten uit.

Ontdek meer over De MeesterBakker

Meer video's van De MeesterBakker

Nieuwe fragmenten

De Meesterbakker programma info

Bloem, suiker, eieren, boter en baktalent dat zijn de hoofdbestanddelen van De MeesterBakker, waarin Rani De Coninck op zoek gaat naar Vlaanderens meest getalenteerde thuisbakker. Twaalf kandidaten met een passie voor bakken, die zorgvuldig werden geselecteerd uit meer dan 700 inschrijvingen, duiken gedurende tien weken in hun receptenboek en pakken uit met hun oventalenten. De jongste bakker is 23 jaar, de oudste is 60...

In een vriendschappelijke sfeer nemen ze het tegen elkaar op in tien afleveringen die telkens een andere bakdiscipline behandelen: van taarten, cakes en koekjes, over brood en ontbijtkoeken, tot Brusselse wafels. De bakkers moeten van alle markten thuis zijn willen ze de professionele jury overtuigen van hun kunnen. De jury, dat zijn Bernard Proot, eigenaar van de klassezaak DelRey in Antwerpen en één van Vlaanderens meest befaamde toppatissiers, en Sofie Dumont, succesvol restaurateur, tv-patissier, gezicht van ‘Goe Gebakken’ én schrijfster van twee culinaire bestsellers.

Extra