Een bankovervaller op de vlucht

03/08/2011 - 17:11

Tijdens de vijfde aflevering van ‘De Luchtpolitie’ ziet de kijker dat de helikopter van de Federale Politie uitrukt voor een bankoverval en hoe de luchteenheid opgeroepen wordt voor assistentie bij een duinbrand. We krijgen ook een blik op de selectieproeven die toekomstige luchtwaarnemers tot een goed einde moeten brengen.

Wanneer piloot Bert aan zijn vroege ochtendshift begint, wordt hij meteen opgeroepen voor een bankoverval. Wanneer ze in de lucht hangen, scannen ze de Brusselse ring af, op zoek naar een zwarte wagen. Ze vinden een zwarte wagen op een veldweg nabij de ring. Een controle van de nummerplaat bevestigt hun vermoeden. “Het is een gestolen voertuig”, bevestigt luchtwaarnemer Lorenzo enthousiast. Na een korte achtervolging, rijdt de wagen zich vast aan wegenwerken. De chauffeur stapt uit het voertuig en vlucht met zijn buit in de hand te voet verder. De grondploegen laten echter op zich wachten.  Bert en collega Lorenzo kunnen dan ook niets anders doen dan de man niet uit het oog te verliezen…

Luchtwaarnemer Ronny maakt zich dan weer klaar voor assistentie bij een grootschalige nachtelijke actie. Hij vertrekt samen met piloot Dirk naar Brussel centrum, waar ze vanuit de lucht stand-by zijn voor eventuele onregelmatigheden. Het duo krijgt al snel een oproep over een wagen die door een versperring is gereden van een politiecontrole. “Als je zo iets hoort, denk je onmiddellijk aan zware criminaliteit en wordt het meteen al gevaarlijker”, vertelt luchtwaarnemer Ronny. De man voelt de hete adem van de politie in zijn nek en begint steeds gevaarlijker te rijden.

Tot slot heeft er in Bredene een duinbrand gewoed. De helikopter assisteert de brandweer bij het zoeken naar brandhaarden. Plots komt er verontrustend nieuws: een getuige heeft net voor de brand kinderen zien spelen in de duinen!
 
De Luchtpolitie, donderdag 4 augustus 2011 om 21.35

Ontdek meer over De Luchtpolitie

Nieuwe fragmenten

De luchtpolitie programma info

In ‘De Luchtpolitie’ volgen we acht weken lang de afdeling luchtsteun van de federale politie. Deze helikoptereenheid heeft haar uitvalsbasis op de militaire luchthaven in Melsbroek en staat bij elke federale en lokale agent beter bekend onder de roepnaam RAGO. Herman Perdu is het diensthoofd van de afdeling luchtsteun. “Onze taak is om te observeren vanuit de lucht, omdat we daar meer en beter kunnen zien wat er zich beneden afspeelt. Wij zijn de ogen van de grondeenheid”, aldus Herman. Wanneer er een oproep binnenkomt voor RAGO, dan rukken onmiddellijk een piloot en een luchtwaarnemer uit. “Als luchtwaarnemer hebben wij een sleutelfunctie omdat wij de camera bedienen die aan de heli hangt”, vertelt luchtwaarnemer Dimitri Buelens.